Vrijdag werd uitgebreid gepresenteerd hoe Alkmaar nog meer kaasstad zal worden. De kaasmarkt en kaas zijn dé handelsmerken van de stad en daar wil de gemeente meer nadruk op leggen met een heuse ‘kaas experience’ en daar speelt het VVV op het Waagplein een belangrijke rol bij, zodra het voltooid is.
Na een korte introductie op het Waagplein, werden aanwezigen het nu nog lege VVV in geleid voor een presentatie over het informatiecentrum en de kaasplannen.
Van buiten zal het VVV-interieur beter en langer zichtbaar zijn en binnen wordt de ruimte ook meer open. De trap naar het Kaasmuseum is nu goed zichtbaar en grote kaaspunten wijzen naar de trap. Er komen zitplaatsen en een ruimte met achtergrondverhalen over de kaasmarkt. Naast kaas proeven en kopen, zal er meer over te lezen en te zien zijn. Een nieuwe gimmick is een virtual reality bril, waarmee je 360 graden beelden kan zien van de kaasmarkt, geschoten vanaf een rondgedragen berrie.
De achterliggende gedachte is dat veel toeristen de beleving van de kaasmarkt en van kaas missen, omdat ze niet op vrijdagochtend of een van de dinsdagavonden komen. De extra promotie en kaasbeleving moet meer toeristen trekken. Onderzoek wijst uit dat deze op een dag zo’n 50 euro per persoon besteden.
Mede daarvoor wordt het kaasmarkseizoen verlengd, blijven de avondkaasmarkten bestaan, is contact gezocht met Amsterdam Marketing, huurt de gemeente sinds deze week de Oilily-ruimte aan de overzijde van het Waagplein van waaruit promotie zal worden gedaan, en wordt de weegruimte in de Waagtoren opgeknapt en regelmatig opengesteld.
En dan zijn er nog de plannen van het ‘Gouden Kaasidee’ die de kaasbeleving door de stad moet verspreiden. Eén van de onderdelen was een kaasroute, die wordt aangegeven met stalen kaaspuntjes op de grond.
En daar ging het laatste officiële deel van de presentatie over. Wethouder Victor Kloos legde een van de puntjes in de grond nabij het Kussende Kaasmeisje. Daarna maakten de aanwezigen een kleine wandeling, die onder andere door de Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord voerde, waar kort werd verteld over de Alkmaarse Cuyperskerk.