Horeca in Alkmaarse binnenstad druk bezig met voorbereidingen: “Ik heb de gezelligheid gemist”

De horeca in de Alkmaarse binnenstad staat te trappelen om weer te beginnen. Woensdag 28 april mogen de terrassen beperkt weer open van het kabinet. Vrijdag waren diverse kroegbazen en medewerkers al druk in de weer met tafels en stoelen om te kijken hoe alles coronaproof past binnen de beschikbare ruimte.

Voor Jan Vendel van Café De Amstel is het wel een beetje puzzelen op zijn deel van de Plattestenen Brug. “Er mogen hooguit 50 mensen zitten, dus we zijn nu aan het kijken hoe we dat gaan doen”. Maar beperkingen of niet, Vendel is blij weer te mogen beginnen. Niet in de laatste plaats omdat hij veel financiële pijn heeft geleden. “Ja, we hebben wel een paar financiële injecties nodig gehad”, bekent hij. Maar zo in het zonnetje, met heropening in het vooruitzicht, is Jan goed geluimd.

Edwin Schouten van De Zaak staat op het Waagplein te babbelen met voorbijgangers. Zijn terras is al weer opgeruimd. Voor hem is het geen probleem om 50 bezoekers te plaatsen, normaal gesproken kan hij het dubbele aantal kwijt. De Zaak komt dankzij maaltijdbezorging de crisis aardig door, maar ook Edwin kan niet wachten. “Ik heb de gezelligheid gemist. Veel mensen heb ik al bijna een jaar niet gezien. En mensen willen gezellig samen komen, met elkaar wat drinken”. Zijn stelling wordt onderschreven door een jongedame die voorbij komt met een vriendin. Ze is van plan het hele rijtje terrassen af te gaan.

Dat hij binnen niemand mag ontvangen boeit Edwin niet zo veel. “Mensen willen toch buiten zitten. Iedereen heeft maandenlang binnen gezeten. We hebben parasols, een luifel en terrasverwarmers, dus dat komt allemaal goed.”

Nieuwkomer op het Waagplein is Mr. Gold, op de plek waar voorheen Bubbles & Bites was gevestigd. Buiten ligt nog een meetlint op een terrastafel, uitgetrokken tot 1,5 meter. De opening was redelijk getimed. “We zouden eigenlijk een paar maanden eerder open gaan. Ons concept is een cocktailbar en we serveren lekkere hapjes”, vertelt een medewerker voor hij snel weer verder gaat.

Landelijk kwam in het nieuws dat horecabazen problemen hebben met het vinden van personeel, omdat iedereen nu in dezelfde poel zit te vissen. Dat lijkt in Alkmaar vooralsnog geen probleem te zijn. Edwin van De Zaak heeft zijn medewerkers aan de slag kunnen houden door het bereiden en bezorgen van maaltijden, en ook bij Jan van De Amstel zit het wel goed: “Nee hoor, we hebben nog steeds dezelfde medewerkers”. De medewerker naast hem voegt lachend toe: “We zijn trouwe medewerkers.”