RADIOBERICHT INVALLEN KAMP EN DEALER

Bij grootscheepse invallen in onder meer een woonwagenkamp in Heerhugowaard, zijn een vader en zijn zoon opgepakt. Zoon Kobus wordt gezien als het brein achter een grote criminele organisatie die drugslabs opzette in Nederland en België. Vader Toon H. wordt verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij is de eigenaar van Van de Kooy Dealer Occasions in Opmeer, waar de FIOD en de politie ook zijn binnengevallen. Volgens de politie werd er gesjoemeld met de kilometerstand van de wagens.

 

 

Meerdere mensen uit het criminele milieu bevestigen dat het om vader en zoon H. gaat. De politie meldt alleen dat er dinsdag een 54-jarige man uit Heerhugowaard is opgepakt op verdenking van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte, en een 33-jarige man uit dezelfde plaats die wordt verdacht van betrokkenheid bij synthetische drugslabs in Nederland en België.

Drugsproductie

Hij zou niet alleen op grote schaal synthetische drugslabs hebben opgezet, maar ook grondstoffen en hardware voor synthetische drugsproductie verhandelen en synthetische drugs verkocht hebben.

Een drugslab waar de 33-jarige Kobus achter zou zitten is een lab voor synthetische drugs in het Belgische Lendelede dat in september 2020 werd opgerold. Dit lab was gevestigd in een oude varkensstal en was het grootste drugslab dat ooit in België is opgerold. Het lab maakte volgens het Openbaar Ministerie deel uit van een cluster van vijf drugslabs waarin vooral amfetamine werd gemaakt. Er zijn al eerder verdachten voor opgepakt.

Ook in Groningen was een lab gevestigd. De organisatie en de labs kwamen in beeld door het Encrochat-onderzoek naar een dienst voor encryptietelefoons.

De 54-jarige Toon H. bestiert een bekend autobedrijf in Opmeer, Van de Kooy Dealer Occasions. Ook hier deden FIOD en politie een inval, waarbij meerdere auto’s, contant geld en luxe goederen in beslag zijn genomen. Volgens de politie is er gesjoemeld met de kilometerstand van de wagens.

De mogelijke schade bedraagt naar schatting 1.500 euro per transactie. De man is aangehouden voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zit momenteel in beperkingen.

Vervijfvoudigd

In de laatste tien jaar is het aantal ontmantelde drugslabs in Nederland vervijfvoudigd. Het aantal opgerolde labs steeg in 2020 ten opzichte van 2019 met achttien tot 108 en het aantal opslagplekken met twintig tot 105.

Ook wordt er steeds meer afval gedumpt. Volgens de politie komt dat doordat labs worden opgesplitst in meer kleinere labs. Het hacken door de politie van meerdere diensten voor encryptietelefoons heeft er aan bijgedragen dat veel labs konden worden opgespoord.