RADIOBERICHT HUIZENBOUW

Dit jaar nog niet, maar in 2023 en 2024 lijkt de opgave voor de regio om minimaal 2000 woningen per jaar te bouwen haalbaar, maar daarna wordt mogelijk al weer te weinig gebouwd. Alkmaar bouwt de komende jaren het meeste, gevolgd door Dijk en Waard, Heiloo en Bergen. Minister Hugo de Jonge gaf kort geleden nog aan dat er meer in het buitengebied moet worden gebouwd.

 

De opgave om minimaal tweeduizend woningen per jaar te bouwen in de regio Alkmaar lijkt haalbaar tot 2024. Maar na 2025 worden er naar verwachting te weinig woningen gerealiseerd.

Dit blijkt uit een actualisatie van de regionale woningprogrammering waarin alle plannen met meer dan 12 woningen zijn opgenomen.

Er is nog een boeggolf te zien voor de jaren 2023 en met name 2024 als de bouw van 3223 woningen is voorzien. Maar vanaf 2025 is er jaarlijks een toenemend tekort aan woningen in de programmering.

Ook dit jaar zal het aantal van 2000 woningen niet worden gehaald. De verwachting is dat er 1589 nieuwe woningen bijkomen in de regio. De meeste nieuwe woningen (647) zullen in Heerhugowaard worden gebouwd, gevolgd door Alkmaar (545).

Langs het kanaal

De leidende rol zal daarna worden overgenomen door Alkmaar als er langs het Noordhollands Kanaal stevig wordt gebouw. Het hoogtepunt is voorzien voor 2024 als er in Alkmaar naar schatting 1434 woningen worden gebouwd. In Heerhugowaard staan er voor dat jaar nu 923 woningen in de planning.

Ook in Heiloo is er een piek te zien (309 woningen) in 2024, waarna de bouwcijfers gestaag afnemen. In Bergen worden er voor 2023 223 woningen voorzien, waarna de aantallen vervolgens veel lager uitkomen. En in het Langedijker deel van Dijk en Waard zijn er vooral tussen 2023 en 2025 nieuwbouwplannen bekend.

Het nieuwe college van Dijk en Waard wil de komende tien jaar tienduizend woningen bouwen. Met de huidige plannen komt de gemeente daar nog lang niet bij in de buurt. ,,Je hebt nog een hele stap te zetten wil je de ambities waarmaken’’, stelt Nils Langedijk, wethouder woningbouw in Dijk en Waard.

Buitengebied

Onlangs gaf minister Hugo de Jonge aan dat er meer in het buitengebied moet worden gebouwd. Volgens Langedijk zal ook de gemeente Dijk en Waard moeten kijken naar de kansen die zich voordoen. ,,Als je het mij vraagt ontkom je er niet aan om ook woningen in het buitengebied te realiseren.’’

Hij heeft zijn ambtenaren gevraagd om te komen met plannen om tot 2030 tienduizend woningen te bouwen. Daaruit moet blijken waar zich nog kansen voordoen. Ook moet duidelijk worden welke projecten het meest kansrijk zijn en misschien naar voren moeten worden geschoven. ,,Het ene project is makkelijker te realiseren dan het andere. En we hebben ook te maken met de capaciteit binnen de gemeente. Onze organisatie staat, maar met name op het gebied van de vergunningsverlening zijn onze deadlines lastig te halen.’’

Langedijk verwacht dat de organisatie dan ook moet worden uitgebreid om alle doelen te halen.