RADIOBERICHT Ben Bijl

Ben Bijl van de Alkmaarse lokale partij BAS wil niet reageren op de aantijgingen aan zijn adres van OPA, VVD en D66. Die partijen vinden dat hij op basis van emotie de eerste verkenning van een nieuwe coalitie heeft laten mislukken. Bijl wilde niet met de VVD samenwerken en blokkeerde zo de kansen voor OPA en VVD. Inmiddels ligt de regie voor de verkenning bij GroenLinks.

Bijl noemt het ’moddergooien’ en ’gedoe’, maar hij wil op dit moment geen weerwoord geven. „Ik heb heus een ander verhaal, maar dat komt later wel. Nu verstoort dat de heleboel alleen maar.”

Die ’heleboel’ is de nieuwe verkenning namens GroenLinks door de Helderse wethouder Pieter Kos. Die is deze week begonnen met gesprekken met tien van de dertien politieke partijen in de gemeenteraad. OPA, VVD en de Senioren hebben zijn uitnodiging afgeslagen.

Bijl heeft inmiddels al een uur met Kos gesproken en heeft daar een goede indruk aan overgehouden. „Een rustige man die de tijd neemt, en dat is ook verstandig. Ik ben wel onder de indruk.”