Natuurclub ANIMO vangt bot met bezwaar tegen nieuwe brug in Park Oosterhout

Het protest tegen een voetgangersbrug in park Oosterhout in Alkmaar sneuvelt, op een technisch punt.
Stichting Animo, dat zich inzet voor de natuur, maakte bezwaar tegen een vergunning voor een voetgangersbrug in het park. Het bezwaar is nauwelijks behandeld, maar is niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat het bezwaar niet eens een inhoudelijk oordeel krijgt.

Animo maakte bezwaar, omdat de stichting bang is dat de rust in het park verstoord wordt door een voetgangersbrug. ,,In een drukke stad als Alkmaar moeten de ’luwe hoekjes’ gekoesterd worden’’, aldus Animo. Er is een ijsvogelwand in het park, die staat op het spel als het druk wordt.

Afsnijden
Animo ziet het nut niet van de brug. De stichting vreest voor de geplande halfverharding van het aansluitende pad. De voorspelling luidt dat fietsers en scooters die gaan gebruiken om een stukje af te snijden.

Dus concludeert de gemeente dat het bezwaar gericht is tegen de halfverharding. Een gemeente heeft geen vergunning nodig voor een verharding, dus een bezwaar daar tegen kan ook niet.

Fietssluis
Er is nog wel naar een alternatief gekeken: Het voetpad minder toegankelijk maken voor fietsers en bromfietsers door bijvoorbeeld een fietssluis of een houtsnipperpad aan te leggen. Dat zou het ook minder toegankelijk maken voor mindervaliden. De gemeente wil het park juist toegankelijker maken voor voetgangers en mindervaliden.

De toekomstige brug gaat over de vijver en moet zo een rondje park afmaken. De bouw van de wandelbrug is begroot op een kleine 125.000 euro plus jaarlijkse onderhoudskosten van 5000 euro.