“Ik vind ‘t lariekoek en levensgevaarlijk”, reageert Jiska Goudsblom (53) op het laatste voorstel van de gemeente Alkmaar. Die verwacht van haar dat ze met haar rolstoel, tussen de geparkeerde auto’s door en zonder zicht op het verkeer, naar de overkant van de Cressantlaan gaat omdat daar de stoep breder is. Van haar ‘eigen’ stoep is na de herinrichting van de wijk maar 88 centimeter breedte overgebleven. Dat was voor de herinrichting meer dan twee meter.
“Het is begonnen in 2017”, vertelt Jiska, “Toen waren er plannen voor de herinrichting en zijn we ook naar bewonersavonden en zo geweest. Er was inspraak en we hebben toen meteen aangegeven dat we bepaalde dingen niet wilden vanwege de rolstoelen.” In de wijk waar Jiska woont staan meerdere aangepaste woningen voor ouderen en minder valide mensen. Ook andere bewoners van de wijk zijn verbijsterd, zoals Harald Theurer, die zijn invalide vrouw niet alleen over deze stoep durft te laten rijden: “Zij heeft coördinatiestoringen en heeft daarom echt niet genoeg aan de tweeënhalve tegel die is overgebleven.”
Als sinds de eerste plannen wordt er aan de bel getrokken, maar die bel lijkt door niemand gehoord te worden, met het huidige resultaat als gevolg. “Je maakt natuurlijk bezwaar en sommige zaken werden opgepakt, maar heel veel niet. En toen werd het stil en vertrok de projectleider. Er kwam wel een nieuwe maar daar hebben we nooit iets van gehoord. We hebben veel gemaild en gevraagd om plannen en of er getoetst kon worden op toegankelijkheid voor minder valide mensen. Maar daar hebben we nooit een reactie op gekregen. Inmiddels is de vierde projectleider actief.”
Ook de mannen die aan de uitvoerende kant zitten krabben zich soms achter de oren, zo blijkt tijdens een praatje, maar zij moeten de tekeningen blijven volgen. Maar toen ze er achter kwamen dat er in de al zo smalle stoep in de Cressantlaan ook nog lantaarnpalen moesten worden geplaatst stopten ze de werkzaamheden en gingen met de uitvoerder in gesprek. Er zou anders nog maar krap 80 centimeter beschikbare ruimte overblijven. De plannen werden aangepast en de lantaarnpalen staan nu aan de overkant van de straat.
“Het voelt een beetje als een klap in het gezicht”, zegt Jiska over alle moeite en tijd die er inmiddels is ingestopt. “Blijkbaar tel ik niet mee, en mijn buren ook niet. En mijn ouwe buurtjes die graag met de rollator naar buiten willen maar niet eens de hoek om komen.” Dat dit geen overdreven weergave is zien we met eigen ogen wanneer Jiska tijdens de opname van de video even achteruit moet voor een buurvrouw met een rollator en prompt met één wiel van de rolstoel naast de stoep terecht komt en vastzit.
“Er is een VN-resolutie waarin de rechten van mensen met een beperking is vastgelegd en de gemeente Alkmaar zegt die hoog in het vaandel te hebben staan. Het is een prachtig programma, alleen zie je daar in de uitwerking niets van terug.”, besluit Jiska.