Hoa (70) en haar man Cuong (72) moeten gedwongen afscheid nemen van hun standplaats aan de rand van de Schoorlse Duinen. Het Vietnamese echtpaar runt daar al 32 jaar een loempiakraam, maar vorige maand werd de plek verloot aan een andere partij. Binnen een maand moet het stel nu hun vertrouwde stekkie verlaten.
Aanstaande zondag staat de kar er voor de laatste keer, maar daar hopen hun twee zoons, met een petitie, een stokje voor te steken. “De gemeente heeft de macht en als burger heb je niets in te brengen, zo voel ik het”, vertelt Hoa. Het Vietnamese stel bakt hun geliefde loempia’s al jaren aan de rand van de duinen in Schoorl, bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Vaste klanten uit Schoorl en Bergen halen er regelmatig een flinke zak om er thuis met het hele gezin van te smullen. Maar na aanstaande zondag kan dat niet meer.
Vorig jaar mei besloot het college van Bergen namelijk dat het huidige standplaatsenbeleid eerlijker moest verlopen en voerde daarom een lotingssysteem in. Een aantal maanden terug kregen Hoa en Cuong te horen dat de gemeente Bergen hun vergunning niet zou verlengen. “Het aantal standplaatsen is beperkt”, reageert een woordvoerder. “Op deze manier kunnen we anderen ook een kans bieden. Er waren meerdere inschrijvingen, dus hebben we gekozen voor een lotingsproces. Dat is wel zo eerlijk.”
In de hoop de standplaats alsnog te behouden, meldde het stel zich aan voor de loting. Zo’n 2,5 week geleden werd de uitslag bekendgemaakt: Hoa en Cuong grepen mis en moeten binnen een maand vertrekken. “Dit voelt niet eerlijk. Wij vinden dat we recht hebben op deze plek, omdat we daar door ons harde werk al zo lang staan. Maar de gemeente zegt dat de wet nu is veranderd, omdat anderen ook een kans verdienen”, zegt Hoa tegen mediapartner NH Nieuws.
Hoa en Cuong vluchtten in 1980 samen Vietnam uit om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. In Bergen vonden ze uiteindelijk een woning, maar werk was er voor een lange tijd niet. “We zijn pas op latere leeftijd in Nederland aangekomen, dus we missen zo’n dertig procent aan pensioenopbouw. Eerst konden we geen baan krijgen omdat we de taal niet voldoende spraken. Later kreeg ik toch een parttime baan.”
En dat viel goed te combineren met het runnen van de kraam, waarvan de extra inkomsten ook meer dan welkom zijn. “We redden het echt niet met ons AOW’tje, het is gewoon niet genoeg voor ons levensonderhoud. Daarom werk ik ook nog steeds achter de kassa in een supermarkt.”
Het liefst had het stel nog twee jaar willen doorwerken. Maar met die wens hield de gemeente Bergen geen rekening. Op de vraag waarom het nieuwe lotingssysteem niet wordt uitgesteld tot na hun vrijwillig vertrek, wil de gemeente Bergen niet reageren. Ook op de vraag of Hoa en Chuong, gezien de situatie, hun laatste jaartjes op een andere locatie zouden mogen uitzingen, geeft de gemeente geen antwoord.
Het nieuws dat de bekende loempiakraam moet sluiten, gaat rond als een lopend vuurtje. Niet alleen in Schoorl, maar ook in Bergen waar ze op dagen als Koningsdag en Lichtjesavond altijd hun befaamde loempia’s verkochten. “Meerdere klanten hebben een brief geschreven naar de gemeente. Een van hen heeft gevraagd of we op het Plein in Bergen mogen staan. Als iemand hulp nodig heeft, dan bied ik dat. Nu willen de mensen ons helpen. Daardoor voelen we ons erg geliefd.”
De steun stroomt uit allerlei hoeken binnen. Zo heeft een advocaat zich al gratis aangeboden en zijn de zoons van Hoa en Cuong een petitie gestart. Meer dan 1.500 mensen hebben daar hun handtekening onder gezet. “Onze kinderen wilden dat graag voor hun ouders doen, maar ik ben inmiddels erg moe van het strijden. We hebben dit in ons eentje opgezet en hadden nog langer door willen gaan, maar de gemeente geeft ons geen andere keuze.”