In de Alkmaarse raad wordt gevreesd voor ophoping van asielzoekers in de Centrale Opvangslocatie (COL) die het college wil openen. De bedoeling is dat asielzoekers na hun screening doorstromen naar asielzoekerscentra, maar een groot tekort aan opvangplekken dreigt. Bovendien ervaren inwoners van Budel grote overlast vanuit de COL aldaar.
D66-fractieleider Simone Meijnen uitte als eerste zorgen. Ze vroeg of het Alkmaarse college rekening houdt met de toestroom van vluchtelingen dit voorjaar, in combinatie met de sluiting van AZC’s. Diverse gemeenten hebben aflopende contracten voor asielopvang en het Rijk kan gemeenten (nog) niet dwingen asielzoekers op te vangen. Meijnen stelt dat er een tekort van 20.000 opvangplekken wordt verwacht. Ze wil dan ook weten wat er gebeurt als asielzoekers ophopen in COL Robonsbosweg.
Die avond kreeg de D66-fractieleider geen antwoorden; haar vragen zouden niet van technische aard zijn. Op dezelfde vragen, maar dan schriftelijk gesteld, antwoordde het college dat de COL niet over zal stromen, omdat het COA telkens pas een nieuwe lichting stuurt als er ruimte vrij komt.
Ook vroeg Meijnen, net als FvD-fractieleider Jelle Witterbrood, waarom maar een beperkt deel van Alkmaar-West was uitgenodigd voor de bewonersavond op 6 februari. Vanuit de VVD was dit ook al gevraagd. Het college stelde dat die keuze uit praktisch oogpunt was gedaan, en dat er geen tijd meer is voor meer inloopavonden. Wel zal te zijner tijd participatie worden opgestart over het randgebeuren rond de COL.
Al aanstaande maandag moet de raad al stemmen over de inrichting van de COL, inclusief opvang van statushouders en andere doelgroepen in de gekoppelde gebouwen.
Dat belooft een pittige raadsvergadering te worden. Het onderwerp asielopvang zorgt al jaren voor twist en die leunde tot laatste raadsverkiezingen naar ‘tegen’. Burgemeester Bruinooge zei in 2018 stellig dat Alkmaar genoeg had gedaan als het contract voor AZC Robonsbosweg ten einde kwam. In 2021 sneuvelden twee wethouders vanwege onmin binnen de coalitie.
Met name VVD-fractieleider John van der Rhee was en is fel tegen. Hij wijst daarbij ook naar het huidige coalitieakkoord. De coalitie stelde hierin te streven naar kleinschalige opvang. Dat strookt niet met een COL voor 250 asielzoekers, plus nog (vele?) tientallen statushouders en andere doelgroepen. En dan is er nog de ernstige overlast die mensen rond COL Budel ervaren. Vorige week besloot vervoerder Hermes om de bushalte bij de doorstroomlocatie op te heffen omdat asielzoekers regelmatig problemen veroorzaken en chauffeurs zelfs werden bedreigd, wanneer ze aangaven dat er betaald moest worden.
Gemeente Alkmaar heeft op de eigen site een pagina met informatie over het beoogde COL geopend.