Toen alle wethouders van Alkmaar werden ontslagen, waarschuwde de gevallen coalitie dat de gemeente stuurloos raakte en dat dit ernstige gevolgen zou hebben. Alkmaar Centraal belde Stadswerk072 en vastgoedontwikkelaar BPD om te kijken of bij deze bedrijven veel op pauze komt te staan.
“Het is natuurlijk niet goed als er geen politiek bestuur is. Maar we hebben onze verantwoordelijkheden, ons takenpakket, dat staat vastgelegd in een overeenkomst”, legt Stadswerk-directeur Peter Mol uit. “Zoals de handhavingsactie voor fout geparkeerde fietsen. Dat is al eerder bepaald en dat loopt gewoon door. En als er bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie met een boom is, dan hebben wij mandaat om te kappen en hoeven we niet eerst naar het college.”
Toch is de situatie niet ideaal. “Als dingen niet lekker lopen en regels moeten worden veranderd heb je wel echt het bestuur nodig”, vervolgt Mol. “We waren met de wethouder bezig over het beleid voor fietsparkeren. Dat wordt nu even ingewikkeld, maar ook daar vloeit geen bloed uit voort.” Ook wil hij graag dat bedrijven zwaarder worden bestraft als ze afval dumpen om kosten te ontlopen. Geen boete van 90 euro, maar een naheffing van de kosten die kan oplopen naar rond 500 euro. “Maar om de burgemeester daar mee lastig te vallen zou ik nu even niet doen.”
Het tijdelijk ontbreken van een college heeft ook een voordeeltje, vindt de Stadswerk-directeur: “Vaak richten mensen zich bij problemen tot raadsleden of een wethouder. Dan ben je al een week verder. Maar als je ons belt of een berichtje via onze website stuurt wordt het dezelfde dag opgepakt. Ik hoop dat mensen nu sneller de weg naar Stadswerk vinden, en niet via het stadhuis gaan.”
Bij vastgoedontwikkelaar BPD halen ze de schouders op wanneer we vragen hoe moeilijk het is zonder wethouders. “We hebben het vaker meegemaakt in Alkmaar en we maakten het ook met andere colleges mee. Het veroorzaakt onrust binnen het ambtelijke apparaat over wat gaat komen”, vertelt regiodirecteur Peter van Oeveren aan Alkmaar Centraal. Voor wat betreft de bouw verwacht hij echter geen koerswijziging, omdat de coalitie niet uiteen viel door onenigheid over ruimtelijke ordening.
Sowieso kan BPD volgens Van Oeveren nog wel even verder. “Het bestemmingsplan voor het Ringerskwartier is onherroepelijk, dus daar kunnen we vol gas mee door. Voor de terreinen van LeKo en Witsen in Oudorp moet nog wel naar stedenbouwkundige oplossingen worden gezocht, onder andere vanwege de milieuzone. Daar zit projectdirecteur Marcel Janssen op dus ik hoop dat hij het project naar zich toe trekt. Alkmaar heeft goede ambtenaren voor het project Alkmaars Kanaal en hun mandaat is duidelijk verdeeld. Ze hebben een goede structuur staan.” Daardoor kan een minder belangrijk besluit zo nu en dan worden ondertekend, als de vorige wethouder hier al akkoord mee was. “Dat lukt soms wel.”
Het gemis van een bouw-wethouder zou twee jaar terug veel vervelender geweest zijn. “Toen was Alkmaars Kanaal alleen nog een visie. Inmiddels is de inhoud veel steviger, daardoor is wel voortgang te boeken met projecten.” Toch is het voor vastgoedontwikkelaars fijn als er een wethouder is, zeker in kleinere steden en gemeenten waar minder wordt gedelegeerd. “Met de wethouder kunnen korte klappen worden gemaakt. Stedenbouwkundig kan je wel verder, maar met die tussenstappen is het gewoon fijn om de wethouder erbij te hebben. Ook voor lobbyen bij de raad, als dat nodig is. Maar hel en verdoemenis, nee zo zie ik het niet.”
Gemeentelijk woordvoerder Mariska van der Spek bevestigt dat er qua ruimtelijke ordening nog eventjes niks spaak zal lopen. “Gebiedsontwikkeling is een lang lopend proces. Ambtelijk kunnen we bijvoorbeeld doorgaan met de voorbereidingen voor het opstellen van ontwikkelkaders, de gesprekken met ontwikkelaars en omwonenden en de aanvraag van een aantal omgevingsvergunningen. Daarnaast loopt het participatietraject voor het Alkmaars Kanaal Park door. De uitkomsten van het participatietraject worden later dit jaar voorgelegd aan een nieuw college.”