Een groep inwoners van Dijk en Waard wil zelf groene energie gaan opwekken. Om dat mogelijk te maken hebben zij Energiecoöperatie Dijk en Waard opgericht, naar het voorbeeld van vergelijkbare initiatieven in de regio. Woensdagavond vond de eerste informatieavond plaats. “Straks hebben we eigen Dijk-en-Waardstroom.”
Dijk en Waard Centraal sprak met Manuel den Hollander van Energie Samen Noord-Holland, de koepelorganisatie die het initiatief ondersteunt. “Er waren al plannen voor een coöperatie in Heerhugowaard en ook in Langedijk waren er mensen mee bezig. Toen kwam de fusie. Nu willen we aan de slag met een coöperatie voor de hele gemeente.” De informatieavond noemt Den Hollander een “doorslaand succes”: “Het werd meteen heel concreet. Een ondernemer uit de gemeente heeft bijvoorbeeld zijn dak beschikbaar gesteld. Daar kunnen inwoners gezamenlijk zonnepanelen op gaan leggen. De energie die daardoor wordt opgewekt is dan van de aandeelhouders.” Ondernemers, burgers en ook de gemeente waren aanwezig op de informatieavond. “Aan wethouder René Schoemaker hebben we gevraagd om na te gaan of zij geen daken beschikbaar hebben, de gemeente heeft veel eigen vastgoed. Daar gaan ze nu onderzoek naar doen.”
Op de informatieavond ging het niet alleen over het opwekken van zonne- en windenergie. Er was ook aandacht voor de verduurzaming van woningen, zodat energie kan worden bespaard. Verder werd er nagedacht over de mogelijkheden van energieopslag en een eigen ‘smart grid’, zodat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Verder was er een thematafel voor “buurtwarmte”: een duurzaam warmtenet (stadsverwarming), maar dan niet vanuit een bedrijf, maar georganiseerd door buurtbewoners zelf. “Het lichtend voorbeeld is Denemarken. Daar komt bijna alle warmte uit dit soort warmtenetten. Daar willen we ook in Dijk en Waard mee aan de slag.” Op dit moment bestaan dergelijke netten nog niet in de regio, wel zijn coöperaties in Amsterdam, Haarlem en Muiderberg al ver in het proces van voorbereiding. Misschien dus straks ook in Dijk en Waard.
Het is voor Den Hollander belangrijk dat het initiatief “echt van onderaf” komt. “We willen de energietransitie in eigen handen houden. Nu komt het vaak van grote bedrijven. De Energiecoöperatie Dijk en Waard heeft geen winstoogmerk.” Als er straks echt energie wordt opgewerkt, moet die wel worden verkocht. “Maar daarvoor zoeken we dan een partij die echt groen is en liefst ook coöperatief werkt. Dan komt de Dijk-en-Waardstroom echt uit je stopcontact.”