Wie hooikoortspatiënt is, heeft het vast ook zonder dit bericht wel in de gaten: de lucht zit weer tjokvol pollen. En dat is niet leuk voor wie daar allergisch op reageert. Voor de één blijft het tot een loopneus beperkt, maar voor sommigen is hooikoorts echt een reden om binnen te blijven. Streekstad Centraal stelde vragen aan een deskundige van Hortus Alkmaar, bioloog Erik ten Winkel.
Er zijn heel wat planten en bomen ‘schuldig’, weet Ten Winkel. “Van berkenstuifmeel vinden we tot wel 2.000 pollen per kubieke meter in de lucht.” De berk is dus te mijden, maar ook bloeiende grassen hebben veel impact. “Grassen als Engels raaigras, kropaar… Maar ook kruiden, zoals alsum ambrosia.” En behalve de berkenboom zijn ook eik, beuk, haagbeuk, els en hazelaar bekende veroorzakers.
Deze bomen en grassen zijn praktisch overal in de regio aanwezig. De weilanden waar de koeien zo vredig grazen: het zijn eigenlijk tapijten van raaigras, de schrik voor menig hooikoortspatiënt. En de haagbeuk is een erg populaire tuinafscheiding. Een boswandeling in de Alkmaarderhout of het Heilooërbos is in ieder geval niet aan te raden.
Ten Winkel wijst nog op de invloed van het weer. Vooral bij droog weer gaan pollen flink rond. “Als het dan ook waait wordt dit versterkt.” Regen en weinig wind zijn dus beter, maar dat is niet een mening waar je na het afgelopen voorjaar vrienden mee maakt nu het eindelijk wél zonnig weer wordt.
Er zijn uiteraard medicijnen tegen hooikoorts op de markt. Veel patiënten hebben ook baat bij honing, maar dat moet dan wel lokale honing zijn. Bijen hebben om die honing te maken lokale pollen opgepikt en verwerkt, dat zou de heilzame werking verklaren. “Hortus Alkmaar verkoopt honing van bijenvolken die in onze tuin staan. Dat is dus lokale honing,” bevestigt Ten Winkel. “Veel mensen halen deze honing bij de Hortus omdat dat bij hen helpt tegen hooikoorts.”
De actuele hooikoortssituatie kan worden gevolgd op de website Hooikoortsradar.