Wat gaat Alkmaar doen als er schade is vanwege gasboringen? Is de gemeente bezorgd over de gevolgen voor de natuur? En past winning wel bij de duurzaamheidsambities? Deze en meer vragen heeft fractievoorzitter Kıvılcım Pınar van Partij voor de Dieren gesteld aan het Alkmaarse college. Staatssecretaris Hans Vijlbrief gaf recent een voorlopige goedkeuring af voor een nieuwe vergunning voor gasveld Middelie. Met de toestemming kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tot 2035 door met het winnen van gas. Bovendien kan de productie verder verhoogd worden.
Allereerst: waar hebben we het precies over? Het gasveld Middelie strekt zich uit over de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Koggenland, Alkmaar en Dijk en Waard. Al sinds de jaren zestig wordt daar gas gewonnen. Het veld bevatte oorspronkelijk zo’n elf miljard kubieke meter gas en is daarmee relatief klein. Ter vergelijking: het Groninger gasveld bevatte in eerste instantie 2.800 miljard kubieke meter gas. De NAM mag gasveld Middelie tot 2029 gebruiken en wat staatssecretaris Vijlbrief betreft moet langer en meer produceren kunnen. Met meerdere aardbevingen in het achterhoofd zien de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam en Koggenland het plan niet zitten. Net als de provincie Noord-Holland vinden ze het geen goed idee.
Het is bijna dag en nacht verschil met de reactie van gemeente Alkmaar. Die adviseert positief op de vergunningsaanvraag. “Maar we willen wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen”, vertelde een woordvoerster aan Streekstad Centraal. Ook Dijk en Waard stelde in een schrijven dat hogere productie in het gasveld mogelijk is, omdat dat veilig en verantwoord kan. “Gaswinning uit kleine velden maakt ons minder afhankelijk van andere landen.”
Voor fractievoorzitter Kıvılcım Pınar van Partij voor de Dieren Alkmaar is de situatie reden genoeg om het college te bevragen. “Naast dat de regionale en lokale politiek zich zorgen maken, doen inwoners dat ook”, zegt Pınar. De fractievoorzitter refereert hiermee naar de inloopavond die eind mei werd gehouden in Noordbeemster. Tijdens de bijeenkomst reageerden bewoners boos op de plannen. Er was veel onbegrip en omwonenden klaagden over de trage communicatie van de NAM. Gemeente Purmerend vond de situatie reden genoeg om nogmaals een brief te sturen naar de staatssecretaris. “Onze inwoners voelen zich aangetast in hun woongenot, ervaren een gevoel van onveiligheid en maken zich zorgen over de gevolgen.” En ook Edam-Volendam liet vanwege de informatieavond opnieuw van zich horen. “Gezien de maatschappelijke onrust die is ontstaan, hechten wij grote waarde aan een precieze en duidelijke onderbouwing.” Het lokale bestuur roept de staatssecretaris op om meerdere punten in het ontwerp-instemmingsbesluit beter toe te lichten en te onderbouwen.
Maar ook nu blijft het stil aan de kant van Alkmaar. Verwijzend naar de afhandeling van aardbevingsschade vraagt Pınar wat het college gaat doen. “Vindt u het de taak van Alkmaar om snelle en accurate schadeafhandeling te organiseren als schadegevallen gebeuren?” Daarnaast wil de fractievoorzitter ook onder meer weten of de gemeente een draaiboek heeft liggen. “Volgens de regels hoeft het college de raad niet te informeren, maar gezien het beladen onderwerp stellen we deze vragen.”
Het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders heeft nog ruim twee weken om te reageren.