Kopstukken verlaten het CDA. Landelijk, maar ook lokaal. Gisteren wist de Alkmaarse CDA-voorman Gosse Postma vriend en vijand te verrassen met zijn overstap naar BAS. Een beslissing waarvoor Postma wel wat uren slaap heeft moeten laten: “Ik heb hier wel wakker van gelegen ja.” We spreken Postma in zijn winkel aan de Laat, samen met de oprichter en leider van BAS, Ben Bijl. Hij verwelkomt Postma graag. “Een heel betrokken raadslid”, zegt Bijl. Iemand die wat hem betreft past bij BAS. “Bij BAS is iedereen welkom”, vult Postma aan. “Zo voelt het. Bas is open, eerlijk, duidelijk en transparant. Schrijf dat maar op.”
Het is duidelijk: Postma heeft zich goed voorbereid. “Ik loop hier al heel lang mee”, vertelt hij. “Ik kan me steeds minder vinden in wat het CDA landelijk doet. En ik ben er eerlijk gezegd ook wel klaar mee om dat steeds te moeten verdedigen.” Hard: “Ik heb het CDA niet verlaten, het CDA heeft mij verlaten.” De landelijke koers van de partij is volgens Postma niet meer herkenbaar als CDA-beleid. De partij laat boeren in de steek en voert de ideeën van D66 uit, is Postma’s analyse. “Maar ik ben geen wegloper, dus ik heb hier lang over gedaan. Ik heb ook al 39 jaar deze winkel. Ik zit al bij 44 jaar bij het muziekkorps. Weglopen past niet bij mij. Ik stond nog in het weiland destijds, met de poster ‘Laat Lubbers zijn karwei afmaken’.” (de tekst loopt door onder de foto)
Het zijn herinneringen die natuurlijk niet meer worden uitgewist. Toch valt er wel iets van zijn schouders nu hij de knoop heeft doorgehakt, merkt Postma. “Het voelt bevrijdend. Ik kan me nu weer helemaal richten op de stad, de gemeente. Het gaat mij om de lokale politiek. Ik doe dit voor Alkmaar.” En met dat verhaal wist hij ook bij Bijl een gevoelige snaar te raken. “BAS ziet zeker ook de grote thema’s, maar het lokale, dat typeert ons wel”, bevestigt Bijl. “Wij kunnen ons echt druk maken om een pleintje in Huiswaard dat al meer dan veertig jaar niet onderhouden is. We zijn politici die van onderuit komen.” Politiek is voor BAS heel concreet en dat spreekt Postma aan.
Het vertrek van Postma uit ‘zijn’ CDA is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. “De fractie is teleurgesteld”, weet hij. “En er zijn ook wel negatieve reacties. Dat mag. Het is een vrij land. Maar wat me opvalt is dat heel veel mensen dit begrijpen.” Postma is dan ook niet de enige CDA’er die uit de partij stapt. En vast ook de enige niet voor wie dat een moeilijke beslissing is geweest.
Maar treuren, dat wil Postma dus niet. “Nee, ik voel juist heel veel positieve energie.” En met BAS heeft hij voor een partij gekozen die groeit, die dynamisch is. Daar liggen voor Postma ook kansen. “Zeker”, stemt Bijl in. “De partij verandert. Het moet ook wat minder Ben Bijl worden, wat meer BAS. Want bij de volgende verkiezingen ben ik geen lijsttrekker meer hoor. Dat mag je wel opschrijven ja.”