Het stadsbier van Alkmaar is razend populair. Zelfs buiten Alkmaar. En dus moet de brouwer van het ‘Alkmaars Blondje’ flink uitbreiden. Deze week werd er een nieuwe vergistingstank naar binnen gehesen in het pand van Brouwerij Dampegheest. Want daar komt het Alkmaars Blondje dus eigenlijk vandaan.
“Alkmaar, Heiloo, Egmond, Castricum… We hebben op steeds meer plekken vaste tappunten. Dus dat gaat goed.” Streekstad Centraal sprak over het populaire blonde bier met Perry Koot, vertegenwoordiger van brouwerij Dampegheest. “Het is in 2015 ooit begonnen met de vraag van Alkmaarse ondernemers, of we een Alkmaars bier konden brouwen. Maar nu is het echt een succes in de hele regio.” (tekst gaat verder onder de foto)
De geschiedenis van het Alkmaars Blondje gaat zelfs iets verder terug, want brouwerij Dampegheest timmerde al vroeg aan de weg met het bier ‘Merakels’. Dat is eigenlijk de oerversie van het nu zo populaire Blondje. “Omdat we in Limmen in een oud kaaspakhuis zitten wilden we iets met kaas doen. En dus brachten we een weibier op de markt.” Een bier met wei erin, een restproduct van kaas. Daarmee werd een oude bierstijl tot leven gewekt.
De populariteit van het bier is volgens Koot voor een deel te danken aan de naam, maar ook de constante kwaliteit maakt uit. “Die stabiele kwaliteit kunnen we nu leveren, daar hebben we hard aan gewerkt”, vertelt Koot. “We waren er klaar voor, voor corona eigenlijk al.”
En nu wordt dat dus concreet in de vorm van een grote vergistingstank. Want zonder vergisting geen bier, gist zorgt ervoor dat graansuikers worden omgezet in alcohol. Flink meer graansuikers, flink meer bier: Dampegheest heeft nu een vergistingstank van 5.000 liter. Aan bierliefhebbers in die regio om al dat bier soldaat te maken – maar natuurlijk wel met mate.