Discussie over leerlingenstop Langedijk: “Elk kind kan naar school”

Heeft elk kind in Langedijk straks in de buurt wel een plek op school? Die zorg delen de lokale VVD-fractie en BVNL Dijk en Waard met de schooldirectie van IKC Het Mozaïek in Broek op Langedijk. Volgens het gemeentebestuur is er geen sprake van een probleem, en daarom kunnen ze politieke vragen verwachten.

Afgelopen maandag trok directeur Helene de Vries van Het Mozaïek aan de bel vanwege een leerlingenstop op scholen in de voormalige gemeente Langedijk. “We hebben te veel leerlingen en te weinig plek”, vatte zij het samen tegenover mediapartner NH Nieuws. De oorzaak is de groei van de dorpen. “Er worden veel woningen gebouwd. Dat is heel mooi en goed voor de gemeente. Er komen veel kinderen bij. Maar daar is niet zomaar plek voor in de buurt.” De gemeente antwoordt echter ‘dat elk kind in de gemeente naar school kan. En als er problemen zijn, er samen met andere scholen een oplossing wordt gevonden.’

Maandag trok Helene de Vries van IKC Het Mozaïek in Broek op Langedijk aan de bel. (foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra)

Voor Carmen Bosscher van lokale afdeling van BVNL is het signaal van de schooldirecteur reden om het gemeentebestuur ter verantwoording te roepen. “Het kan niet zo zijn dat er straks kinderen thuis komen te zitten. Onderwijs is een recht”, aldus Bosscher tegen NH Nieuws. Ook de VVD in Dijk en Waard, net als BVNL een oppositiepartij in de raad, gaat vragen stellen. “Want wij vinden het gebrek aan ruimte en het toenemend aantal schoolkinderen namelijk helemaal niet onverwachts”, stelt raadslid Véronique Wanst. “Het antwoord van het gemeentebestuur is wat passief en getuigt niet van inzicht en visie aangezien er in Dijk en Waard veel gebouwd is en wordt.”

Wanst begrijpt wel waar voor ouders de schoen wringt. “Het is gebleken dat wij een aantrekkelijke gemeente voor gezinnen zijn. Zelf hebben wij al eerder vragen gesteld over de situatie in Broekhorn. Die nieuwe wijk ligt weliswaar in Heerhugowaard, maar aan de ‘verkeerde’ kant van de N242. De wijk heeft veel speeltuinen, maar geen school. Ouders willen met hun kroost die grote weg niet oversteken en de dichtstbijzijnde school in Heerhugowaard is ook niet om de hoek. Het ligt voor de hand dat zij naar Langedijk gaan. Maar zijn die scholen daar wel op berekend? Volgens de schooldirecteur van Het Mozaïek niet dus.”

“Het lijkt wat ons betreft dan ook mis te gaan in de communicatie tussen de gemeente en de onderwijsinstellingen. En wij willen weten hoe het gemeentebestuur kijkt naar het plaatsen van kinderen op scholen buiten hun wijk bij gebrek aan ruimte.” Want dat kinderen in de buurt van hun huis naar school kunnen is voor de VVD van groot belang.

Nieuwbouw zou de oorzaak van de grote toestroom van leerlingen zijn.

Ook coalitiepartij Lokaal Dijk en Waard wil dat kinderen in hun eigen buurt naar school kunnen. “Dat ze niet het kanaal of de N242 over hoeven”, verduidelijkt Annelies Kloosterboer hun standpunt. Maar volgens haar is het geschetste probleem van de schooldirecteur nu niet aan de orde. “Net als het gemeentebestuur zijn wij daar niet door de scholen over geïnformeerd. Kort voor de zomervakantie kwamen de signalen van volle scholen ons wel ter ore en hebben onmiddellijk navraag gedaan. Toen bleek dat er voor alle leerlingen plek geregeld was”, zegt Kloosterboer. “Soms niet op de school van de eerste keus, maar niemand valt buiten de boot.”

Toch was het geluid van de schoolbesturen anders. “Na het artikel van NH Nieuws hebben wij dat nogmaals onderzocht en er is mij maandag verzekerd dat elk kind geplaatst is”, zegt Kloosterboer. Wie dat haar bezworen heeft wil ze niet zeggen. “En mocht dat niet het geval zijn, dan hoor ik dat graag van ouders of scholen. Het is voor ons daarom niet nodig om vragen te stellen over ruimtegebrek.” Wel wil de partij meer weten over leerlingenprognoses. “Of er veranderingen in leerlingenaantallen per postcodegebied te verwachten zijn. Dan kunnen we daar op tijd op in spelen. Meten is weten.”