Een vader heeft namens zijn dochter woensdag in de rechtbank van Den Haag een kort geding aangespannen tegen scholengemeenschap Jan Arentsz uit Alkmaar. Dochter Senna is door een correctie van de tweede examinator op 0,1 punt gezakt voor haar eindexamen op de havo. Senna is van mening dat de school niet juist heeft gehandeld, waardoor ze nu zonder diploma zit. Dat terwijl ze eerder dit jaar is toegelaten tot een populaire hbo-opleiding. “Ik ben er doodziek van dat ik naar mijn mening onterecht op één tiende gezakt ben voor mijn examen.”
Dat meldt mediapartner NH Nieuws. Namens Senna heeft haar vader als wettelijke vertegenwoordiger een kort geding aangespannen tegen het Jan Arentsz. Zijn dochter haalde op 0,1 punt haar havo-examen afgelopen juni niet. Senna kreeg van de eerste examinator een 5,5 voor haar examen maatschappijwetenschappen, waardoor ze net slaagde. De tweede beoordelaar verlaagde dit cijfer naar een 5,4, met als gevolg dat Senna op 0,1 punt zakte. En dat is onterecht, vinden vader en dochter. Volgens hen had de school een derde, onafhankelijke corrector moeten inschakelen. Via een kort geding proberen ze dit vandaag bij de rechtbank in Den Haag af te dwingen.
In de rechtbank is woensdagmiddag het hele gezin aanwezig. Een goedlachse Senna zit rechts van haar vader, samen luisteren aandachtig naar het verhaal van de raadsman die namens de school het woord voert. Ze horen hem vertellen dat de scholengemeenschap het zeer betreurd dat Senna op ‘één haar na’ niet geslaagd is voor haar eindexamen. Toch is de school van mening dat ze naar de regels van het examenreglement heeft gehandeld. Bovendien weigert het in de rechtbank een discussie te voeren over de correctheid van examenantwoorden en wil het wegblijven van een inhoudelijke discussie met ‘leken’. Vanaf de publieke tribune luisteren ook moeder en zusje aandachtig mee. Af en toe hoor je moeder cynisch gniffelen. De school doet tot slot een voorstel om nogmaals met beide examinatoren rond de tafel te gaan, en inhoudelijk opnieuw naar het eindexamen te kijken.
Daarna neemt de advocaat van Senna het woord. Hij noemt het geval ‘schrijnend’ en legt aan de rechter uit dat door 0,1 punt Senna haar droom in duigen lijkt te vallen. Zo is ze erg gemotiveerd om in september te beginnen aan de hbo-opleiding Forensisch Onderzoek. Zonder havo-diploma is het echter niet mogelijk om aan de opleiding van de Hogeschool van Amsterdam te starten. Het voelt voor haar extra zuur omdat ze eerder dat jaar met vlag en wimpel slaagde voor de toelating van de populaire opleiding, vertelt de advocaat. (tekst gaat door onder de foto)
Ook Senna leest een verklaring voor. “Geachte meneer de rechter”, begint de zelfverzekerde leerling, “ik ben er doodziek van dat ik naar mijn mening onterecht op 0,1 punt gezakt ben voor mijn examen. Ik hoop dat ik alsnog 1 punt erbij krijg, zodat ik slaag en kan beginnen met mijn hbo-opleiding.” Ze richt zich tot de rechter en sluit haar betoog af met de woorden: “Ik hoop dat u iets voor mij kunt betekenen.”
Nadat alle partijen het woord hebben gevoerd, richt de rechter zich tot Senna: “Ik moet nu eens heel streng naar je kijken.” Hij legt uit dat zijn taak als rechter heel beperkt is en hij inhoudelijk niet veel kan betekenen. “Mijn positie is onafhankelijker, maar mijn mogelijkheden beperkter.” Daarmee stuurt hij Senna aan om in te gaan op het eerdere gedane voorstel van de school en legt hij voor: “Het voorstel van de scholengemeenschap geeft je een kans, die wellicht groter is dan de kans met mijn vonnis.”
Na een korte schorsing wordt de zaak hervat. Senna en haar advocaat geven aan in te willen gaan op het gedane voorstel van de school en tot een schikking willen komen. Niet veel later tekenen alle partijen de zojuist tot stand gekomen overeenkomst, waarin staat dat er een herziening komt van het examen maatschappijwetenschappen. Ook Senna zet haar handtekening. ‘Voor boven je bed’, grapt de rechter wanneer ze haar krabbeltje zet.
Het is onduidelijk wanneer de herziening van het examen dat Senna heeft gemaakt plaatsvindt, dit zal waarschijnlijk pas in september zijn. De rechter heeft de havo-leerling daarom verzocht een voorlopige toelating bij de opleiding Forensisch Onderzoek aan te vragen. (foto bovenaan: Pexels / Cottonbro)