Nog vijftig jaar tot Alkmaar 500 jaar Ontzet: Kop-Zorg blikt in de toekomst 🗓

Er is dit jaar natuurlijk volop aandacht voor 450 Jaar Alkmaar Ontzet, maar bij Kop-Zorg, het  centrum voor kinderen en jongvolwassenen met psychosociale problemen, kijken ze vast vooruit naar het jaar 2073. Want ook 500 Jaar Alkmaar Ontzet verdient natuurlijk een feestje. Kinderen en jongeren met een vorm van autisme gaan bij Kop-Zorg aan de slag met het Alkmaar van de toekomst. “Dit gaan we tentoonstellen.”

Kop-Zorg heeft zijn eigen creatieve groep. De gemeente heeft voor de viering van Alkmaar 450 Jaar Ontzet budget vrijgemaakt om organisaties in de stad de kans te geven eigen accenten aan te brengen in de veelkleurige viering van het jubileum. Kop-Zorg ging aan de slag met heden, verleden en toekomst: “Vijftig jaar terug in de tijd, dat hebben we ook gedaan”, vertelt Maaike de Boer van Kop-Zorg, organisator van dit project. “Nu gaan we 50 jaar in de toekomst.”

En dus daagt De Boer jongeren uit om de stad van de toekomst te bouwen, volgens hun eigen ideeën en voorkeuren. “We bouwen die stad op een grote plaat”, legt De Boer uit. “Het wordt echt knutselen.” Zo krijgen de ideeën die nu nog in het hoofd van de jongeren bestaan vorm. “Die ideeën gaan echt van het ene uiterste naar het andere uiterste”, zegt De Boer. “Een dierentuin, een luchtballon om over de stad uit te kijken, echt dat creatieve. Maar ook: een stukje stad waar internet niet aanwezig is. Een prikkelvrij stukje.” (tekst gaat door onder de foto)

Kunstwerken kunnen op een laagdrempelige manier laten zien wat autisme is. (foto: Maaike de Boer)

Dat deze stad van de toekomst wordt geschapen door jongeren met een diagnose in het autistismespectrum zal aan het uiteindelijke kunstwerk, want dat wordt het, zeker te zien zijn. Dat maakt de tentoonstelling ook voor 2023 al relevant. “Voor mijn eigen afstuderen heb ik een expositie over autisme gemaakt”, vertelt De Boer. “Een expositie om te laten zien wat autisme is. Die kunstwerken verwerken we weer in deze tentoonstelling.”

Want er komt dus een echte tentoonstelling van, het resultaat van het knutselwerk van de jongeren van Kop-Zorg. De workshops vinden plaats op zaterdagen in september: zaterdag 2 september, zaterdag 9 september, zaterdag 16 september en zaterdag 23 september. De workshops zijn bedoeld voor kinderen en jongeren met een vorm van autisme. Aanmelden is mogelijk via het e-mailadres actief@kop-zorg.nl. Zie ook de website van Kop-Zorg. Na de workshops volgt de expositie in het Kop-Zorgcentrum aan de Oudegracht in Alkmaar.  

Een kunstwerk over autisme. (foto: Maaike de Boer)
van tot
Gepland nieuws algemeen