De Berger Scholengemeenschap is verhuisd. Donderdagochtend opende wethouder Marco Wiesehahn het tijdelijke onderkomen van de school, nu het vertrouwde gebouw aan de Rondelaan volledig gerenoveerd wordt. Aan de Oudtburghweg, in de vroegere Mytylschool De Ruimte, is de BSG nu voor anderhalf jaar thuis. En er is ook zeker voor gezorgd dat leerlingen zich thuis gaan voelen op deze plek. “Dit hebben de leerlingen zelf gedaan.”
De opening werd bijgewoond door leerlingen van de brugklassen en leerlingen van 6VWO. Een fractie van de zeker 770 leerlingen die uiteindelijk van het complex gebruik moeten gaan maken, maar niettemin was het ook nu gezellig druk. Duinstreek Centraal voegde zich bij de brugklassers, die luisterden naar een variant op het lied ‘Ik kan het niet alleen’, dat door docenten ten gehore werd gebracht. “Je kunt het niet alleen, dat is de boodschap”, merkt een leerling op. “Zul je zien: de wethouder kan het lint ook niet alleen doorknippen.”
Maar dat kon wethouder Wiesehahn dus wél. Soepel ging het lint in twee en daarna mochten de leerlingen over de loper hun nieuwe school binnengaan. Na hen de leraren, uiteindelijk ook de directie én buurtbewoners. “We zijn echt het gesprek met bewoners aangegaan”, vertelt Wiesehahn aan Duinstreek Centraal. “Er waren zorgen over de verkeersdruk, parkeren, zwerfvuil. We hebben er als gemeente voor gekozen om goed te luisteren en mee te denken. Dat is heel goed uitgepakt.”
Want waar kwesties in Bergen niet zelden tot de Raad van State aan toe uitgevochten worden, is de stemming op de BSG juist positief. “Ik ben heel blij met hoe er naar onze zorgen is geluisterd”, bevestigt Niels Bijl. Hij is niet alleen de buurman van de school, hij was in het verleden conciërge op de mytylschool én de grond waar de school op staat was vroeger van zijn vader. “Hier reed ik rond met de trekker. Ja, mooi is dat. Ik ben blij dat het nu zo mooi geworden is.”
“Niels is geweldig”, zegt rector Reinoud Buijs, die ons welkom heet in het gebouw. “Het is belangrijk dat we contact met elkaar hebben.” Want hier geldt zeker: ‘je kunt het niet alleen’. Met de locatie aan de Oudtburghweg is Buijs zichtbaar tevreden. “We hebben er veel aan gedaan om de sfeer van de BSG in dit gebouw te brengen.”
Aan het schoolgebouw is hard gewerkt door docenten, leerlingen en ondersteunend personeel. Graffiti-kunst brengt op eigenwijze manier kleur aan het nieuwe gebouw. Naast de oude mytylschool verrees een tijdelijke nieuwbouw. “We hebben nu meer lokalen dan op de vorige locatie”, legt de roostermaker uit, terwijl we met Buijs door het gebouw wandelen. “Roosters maken is hier dus makkelijker geworden.”
Creatieve vakken zijn belangrijk voor de BSG. De school profileert zich nadrukkelijk als een school die veel met kunst en cultuur doet. En dus is er veel aandacht besteed aan de vaklokalen: “We hebben echt een groot handenarbeidlokaal”, wijst Buijs. “Een beetje afgezonderd van de rest, want hier moet wel lawaai gemaakt kunnen worden.” Wat opvalt is de goede akoestiek, die dempend werkt – een kwaliteit van het oorspronkelijke schoolgebouw.
Docenten vinden gaandeweg hun plek in de nieuwe vaklokalen, waar de ‘meterbakken’ uit worden geladen. “Daar hebben we er zeshonderd van gevuld”, zegt Buijs. “En nu zijn ze bijna allemaal weer leeg. We zijn er klaar voor.” Volgende week begint het schooljaar echt en zullen alle leerlingen, alle klassen en alle docenten, samen een klein stukje BSG-geschiedenis gaan schrijven.