Dat het reizen via het openbaar vervoer geldt als milieuvriendelijker dan met de eigen mobiel mag algemene kennis heten. Maar dat de bushokjes in Alkmaar ook een tastbare bijdrage leveren aan het welzijn van kleine kriebelaars en vliegende zespoters is minder bekend. En toch is dat zo. Tenminste, sinds kort.
Maandagochtend treffen we wethouder Anjo van de Ven op een ladder bij één van die bushokjes. Een in reflecterend oranje getooide man heeft de ladder net neergezet zodat ze óp de abri, zoals een bushokje ook wel heet, een kijkje kan nemen. Er helemaal op klimmen is dan weer niet de bedoeling. “Nee, nee laten we dat maar niet doen. Het kán wel hoor, maar laten we ongelukken maar gewoon voorkomen!”, haast Roy van der Vegt zich te zeggen. Hij is projectleider bij Global, het bedrijf dat de bushokjes heeft neergezet en ze beheert en exploiteert. (tekst loopt door onder foto)
Nu assisteert Van der Vegt dus de wethouder bij het introductiemoment van de nieuwe abri’s met groen dak. En dat ‘groen’ mag best heel letterlijk worden genomen. Op het dak van de abri ligt een sedummat. Sedum is een vetplantje waarvan een aantal soorten het goed doet op daken. Het plantje wordt daarom veel toegepast in sedummatten, waarmee daken kunnen worden vergroend.
Nou lijkt het dak van een abri misschien niet zo heel groot, er zijn wel 130 van zulke dakjes in Alkmaar geplaatst. Dan praten we toch over bijna 1.000 vierkante meter groen en dat zet zoden aan de bushalte. Goed voor de waterhuishouding, goed tegen hittestress en een heerlijke plek voor bijen. Het plantje kan tegen zo’n beetje alle weersomstandigheden en reduceert fijnstof. Dus win, win, win, win. (tekst loopt door onder foto)
De wethouder is er in ieder geval enthousiast over en staat er glunderend bij om het lintje door te knippen. Ja, ook abri’s worden officieel ‘geopend’. Ze voegt terloops nog even iets echt Alkmaars toe aan de voordelen van het groene dak: “De meeuwen broeden hier niet op, dat willen ze niet.” Gevraagd naar waar dit idee vandaan is gekomen verteld ze dat het idee uit Utrecht komt. “Een raadslid van OPA heeft het daar gezien en vond het een goed idee.”
Voor wie enthousiast wordt van het verhaal heeft Van de Ven ten slotte ook een boodschap: “Alkmaar heeft een potje met geld beschikbaar voor particulieren die ook een groen dak zouden willen. De regeling heet ‘subsidie groene daken’ en is te vinden op de website van de gemeente.”