Dijk en Waarders kunnen tijdens de aankomende verkiezingen op veel meer plekken gaan stemmen. Het aantal locaties wordt verhoogd van 38 naar 59. De gemeente Dijk en Waard is een social media campagne gestart, want voor de verkiezingen zijn dit keer zo’n 875 vrijwilligers nodig.
Je loopt het stembureau binnen, wacht op je beurt en kleurt een hokje rood. Zo, je hebt je democratische recht weer gedaan. Maar voor veel mensen begint de verkiezingsdag weken of zelfs maanden eerder. Neem bijvoorbeeld de voorzitters van stembureaus en ambtenaren van de gemeente Dijk en Waard. Ze werken al maanden toe naar de grote dag. “We zijn goed op koers met de voorbereidingen. De inrichtingen van de stembureaus is georganiseerd en we zijn zo goed als rond met de indeling van de bezetting”, vertelt een woordvoerder aan Streekstad Centraal. Het doel is duidelijk: woensdag 22 november. Niet alleen is het dan precies zestig jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy overleed, ook gaan wij naar de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen. (Tekst gaat verder onder de foto)
Om dat mogelijk te maken heeft Dijk en Waard 875 vrijwilligers nodig. Hoe werven jullie mensen? “We gebruiken het opgebouwde vrijwilligersbestand als basis. We peilen als eerste de interesse en medewerking in deze groep. Met een oproep in gemeentenieuws, onze website en social media hebben we dat aangevuld.”
Hoe ziet het traject van cursussen en trainingen voor de daadwerkelijke verkiezingsdag eruit? “Voor alle mensen die op een stembureau werken, van voorzitters tot leden en ook tellers, is een online training verplicht. Telleiders krijgen een extra training en de voorzitters van stembureaus moeten een voorlichtingsbijeenkomst volgen.”
Maar dat is niet het enige. Want waar jarenlang smalle gangen en drempels geen bezwaar waren bij stembureaus, is dat nu een onderwerp. Bij de verkiezingen van afgelopen maart waren bijna alle stembureaus in de regio toegankelijk voor mensen met een beperking, bleek uit onderzoek van Streekstad Centraal. In de gemeenten Bergen en Heiloo waren alle bureaus toegankelijk voor gehandicapten. In Alkmaar waren zes niet toegankelijk en één in Dijk en Waard.
Zijn deze keer alle stemlokalen toegankelijk voor mensen met een beperking? “We hebben 59 stembureaus. Deze zijn allemaal toegankelijk, met uitzondering van het Wijkkantoor Rivierenwijk in Heerhugowaard en De Bonte Koe in Koedijk. In de Parelhof is een extra toegankelijk stembureau ingericht. Daar kunnen kiezers met een visuele beperking terecht voor stemmen met een stemmal en audiobox.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Voor Rick Brink is het een winst dat de gemeente Dijk en Waard zich inzet voor een grote hoeveelheid toegankelijke stemlokalen. Als ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ (een initiatief van omroep KRO-NCRV, red.) behartigde hij de belangen van Nederlanders met een beperking. “Uiteindelijk zullen alle bureaus toegankelijk worden”, vertelde hij eerder in gesprek met Streekstad Centraal. “Het doel is om de democratie toegankelijk te maken voor iedereen.”
Woensdag 22 november is het zover. Dan gaan we richting de stembureaus. De voorlopige uitslagen zullen diezelfde avond en nacht komen.