‘De scholen zijn weer begonnen’, het is na de zomervakantie een bekende leus. Want het verkeer van en naar de school vraagt om extra opletten. Inmiddels is het schooljaar al weer even onderweg en ook de herfstvakantie is voorbij, maar voor wie in de buurt van de nieuwe Campus De Hoef moet zijn is de slogan toch actueel. Op woensdag 1 november werd dit bijzondere schoolgebouw in gebruik genomen en dat betekent dat er flink wat extra verkeer te verwachten is in dit deel van De Hoef.
Het duurzame schoolgebouw en het bijzondere kunstwerk van lego zijn een opvallende toevoeging aan het wijkje achter winkelcentrum De Hoef. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen verrichtte woensdagmorgen de officiële opening, daarmee ondersteund door kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe en niemand minder dan de ‘scholenfee’. Echte verkeersfeeën ofwel verkeersregelaars leidden eerder die ochtend het schoolverkeer in goede banen. (tekst gaat door onder de foto)
Nieuwenhuizens collega Christiaan Peetoom is zich van de nieuwe verkeersdrukte bewust, blijkt als Streekstad Centraal met hem over de nieuwe campus spreekt: “Daarom zijn er verkeersregelaars. De bestrating is aangepast. Er komt een loopbrug. Er is een schoolzone ingesteld”, somt de wethouder mobiliteit op in gesprek met Streekstad Centraal. “Ik ken het hier goed, ik heb zelf op de Driemaster gezeten. Je zit wel met twee doorgaande wegen”, voegt hij toe. De verkeerssituatie is een uitdaging, maar wel één die de wethouder aangaat.
“Hier is veel over gepraat, met buurtbewoners en betrokkenen. Dat was onder het vorige college”, vertelt wethouder Peetoom. Daarmee legt hij al direct de vinger op de zere plek: het aanpassen van de verkeerssituatie rondom Campus de Hoef is een project van de lange adem geworden, mede door de val van het college. “Dat het lang duurt vind ik ook heel vervelend”, zegt Peetoom. “We willen het nu snel oppakken, maar het moet wel zorgvuldig. (tekst gaat door onder de foto)
Een punt van zorg is het doorgaande verkeer over de Hobbemalaan, dat hier kruist met het verkeer van en naar de school. Overwogen is om de weg deels af te sluiten, een ‘knip’, zodat de Hobbemalaan niet langer een doorgaande weg is. Iets waar buurtbewoners wel voor te porren zijn. “Dat is wel een idee waarvan ik me afvroeg of het wel verstandig was”, nuanceert Peetoom. “Op het moment dat je in de wijk één doorgaande weg weghaalt heeft dat invloed,. Dan wordt het drukker op de Van Ostadelaan.”
En dat is niet zonder risico, ziet de wethouder. “Aan de Van Ostadelaan staat óók een school, PCC Fabritius”, zegt wethouder Peetoom. “Daar heb ik trouwens ook zelf op gezeten.” Extra autoverkeer op de Van Ostadelaan kan voor die school juist weer nadelig zijn. “Daarom wil ik dit graag breder trekken, het bespreken met de hele buurt. Het verkeer heeft invloed op een groter deel van de wijk.”
Het ‘goed doen’, dat is belangrijk voor de wethouder. Maar het ‘goed doen’ kost tijd. De school is inmiddels open, toch zijn er in de toekomst nog aanpassingen te verwachten. Maar voor nu geldt dus: opletten. En, weer of geen weer, het bekende advies om toch maar vooral met de fiets te komen. De regen waarmee de school op de eerste echte schooldag werd ingezegend was dus eigenlijk meer dan symbolisch.