De samenwerking van Heiloo, Bergen, Castricum en Uitgeest zorgt voor steeds meer hoofdbrekens. De vier gemeenten tuigden de gemeentelijke samenwerking ooit juist op om een fusie te voorkomen, nu wordt hardop de vraag gesteld of een fusie niet toch handiger zou zijn. De gemeenteraad Heiloo besloot deze week om een ‘bestuurskrachtonderzoek’ naar de BUCH in te stellen.
Het rommelt in de BUCH. Nieuw is die onvrede zeker niet, het was eerder al een onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en sommige klachten werden door tegenstanders van de werkorganisatie al voorspeld vóór de BUCH überhaupt in werking was getreden. Maar nu de BUCH er wél is, werkt de organisatie niet goed, moet er steeds geld bij en gaat er tijd verloren. In september dit jaar ging de gemeenteraad van Heiloo al voor een begrotingswijziging van de BUCH liggen.
De eerste gemeente die de twijfels omzette in serieuze vervolgstappen was Uitgeest. Maar Sybren van Dokkum, fractievoorzitter van D66 Heiloo, ziet die beweging ook in buurgemeente Bergen: “Bergen is op dit moment bezig met een voorstel”, zei hij in de raadsvergadering van maandag 6 november. En dus kan Heiloo wat D66 betreft niet achterblijven. In een motie roept Van Dokkum op tot ‘bestuurskrachtonderzoek ter versterking van de bestuurlijke toekomst van de gemeente Heiloo’. Die motie haalde in de raad een meerderheid van 11 tegen 7 stemmen.
Het bestuurskrachtonderzoek is een “eerste stap”, stelt Van Dokkum, de verdere perspectieven zijn nog niet concreet. Een alternatief voor de BUCH zou een echte fusie kunnen zijn, met alle vier de gemeente of bijvoorbeeld alleen met Castricum en/of Bergen – maar dat zijn allemaal zaken die nu nog niet zijn ingevuld. Het gaat nu eerst om een evaluatie van de BUCH zelf.
GemeenteBelangen Heiloo is niet gewonnen voor de motie. “We worden in een fuik gedwongen”, stelt Edith de Jong. Wat haar betreft wordt niet zozeer de werkorganisatie zelf, maar de samenwerking tussen de verschillende gemeenteraden binnen de BUCH onder de loep genomen. Daar spelen ‘persoonlijke problemen’, haalt De Jong aan. Dat zo’n evaluatie volgens Van Dokkum vanzelfsprekend ook onderdeel zou zijn van het bestuurskrachtonderzoek overtuigt De Jong niet: “Ik geloof niet dat ik Chinees praat”, reageert ze. “Er zijn zeker problemen, maar dit is niet de oplossing.”
Toch komt het bestuurskrachtonderzoek er nu dus wel en is de toekomst van de ‘knecht met vier meesters’, die de werkorganisatie volgens critici is, weer onzekerder geworden. Al is er zeker betrokkenheid binnen de BUCH, blijkt uit de inbreng van Hessel Hiemstra van CDA Heiloo: “Laten we samen met Castricum optrekken”, voegt hij in de vergadering nog toe. Want de toekomst van de BUCH ligt in handen van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.