Kleine deeltjes chemisch afval zijn het, bekend onder de noemer PFAS. En PFAS zit eigenlijk overal, ook in onze regio, zo is al langer bekend. Nu is het stofje ook aangetroffen in het schuim op de golven van de Noordzee. Eén van de meetlocaties waar het goedje gevonden werd is Egmond aan Zee.
Het onderzoek naar PFAS in zeeschuim werd ingesteld nadat in buurland België verhoogde PFAS-waarden waren aangetoond in zeeschuim voor de kust. “Concluderend kan gesteld worden dat in het Nederlandse zeeschuim net zo veel zo niet meer PFAS is gemeten dan in het Vlaamse zeeschuim”, schrijft het RIVM in het rapport dat over het onderzoek is verschenen op de website van het RIVM.
Gunstig is dat niet, want PFAS is schadelijk, maar toch is er in dit geval geen analyse gemaakt van de schadelijkheid van de deeltjes die zijn aangetroffen in zeeschuim. “PFAS zit in alles om ons heen en ook in zeeschuim”, stelt het RIVM vast. “Contact met zeeschuim leidt tot extra PFAS blootstelling.” Dat is hoe dan ook onwenselijk, vindt het RIVM, maar mensen krijgen PFAS ook al binnen via voedsel en drinkwater. Er werd bijvoorbeeld eerder al PFAS gevonden in Egmondse moestuintjes en ook in de duinen van Schoorl is PFAS gemeten.