Philip Mok. Louis de Kadt. Sonja Rita de Kadt-Swaap. Dat zijn de namen en ze zijn voortaan voor iedereen te lezen in de straatstenen van Schoorl. Het zijn de namen van joden die vermoord werden, slachtoffers van de holocaust. Door hun namen te blijven noemen worden zij nooit vergeten. “Dat is waar we op moeten blijven hameren”, zegt burgemeester Lars Voskuil.
De stenen werden maandagochtend in de stoep gelegd. Eerst op het adres van Philip Mok, Duinweg 125. Daarna voor het laatste huis van het echtpaar De Kadt, aan de Boschmanweg 11. Het waren de laatste plekken waar ze in vrijheid woonden, voor ze werden geëvacueerd naar Amsterdam. Uiteindelijk werden zij vermoord in Sobibor en Auschwitz.
Het leggen van de stenen in Schoorl was maandagmorgen een officieel moment. Beladen ook, een dag na de holocaustherdenking op de Algemene Begraafplaats van Bergen. Onder de aanwezigen was Jill Keefer, een kleinkind van het echtpaar De Kadt. Zij was speciaal voor dit moment uit Amerika overgekomen. “Het is belangrijk om de geschiedenis en feiten te onthouden”, vertelt Keefer. “En niet te doen alsof dingen niet zijn gebeurd.”
Ook de bedenker van de Stolpersteine, Gunter Demnig, was aanwezig in Schoorl. Demnig begon al in 1992 met het project, dat inmiddels een begrip is. Stolpersteine liggen nu in talloze steden en dorpen en houden zo de herinnering levend aan wat gebeurd is en nooit vergeten mag worden. Ook in Schoorl.