Wie gaat het financiële gat dichten dat op de gemeente Heiloo afkomt? Linksom of rechtsom gaan de inwoners van Heiloo dat doen. Dat kan door een lastenverzwaring of door een flinke versobering van de voorzieningen. Of er moeten al geplande investeringen op de lange baan worden geschoven. De gemeenteraad van Heiloo staat voor een aantal ingrijpende keuzes en zal komende week al de eerste richting moeten aangeven
Ongeveer 4,5 miljoen groot is het gat dat op Heiloo afkomt. Het is een combinatie van minder geld van de overheid en een hogere rekening voor gemeenschappelijke gemeentelijke regelingen. Vanaf 2026 krijgt Heiloo net als alle gemeenten in Nederland minder geld vanuit Den Haag (het ravijnjaar), het gaat om drie miljoen euro. Tegelijkertijd gaan de rekeningen vanuit de BUCH, de GGD en de Veiligheidsregio met iets minder dan twee miljoen euro omhoog.
Er moet dus 4,5 miljoen euro ‘gevonden’ worden. Op een totale gemeentelijke begroting van 60 miljoen euro is dat een flinke opgave, het betekent een structurele bezuiniging van acht procent en dat maakt harde keuzes onvermijdelijk. Het verklaart ook de aarzeling van Heiloo bij het faillissement van theater De Beun en zwembad het Baafje.
Reële opties zijn een forse verhoging van de OZB die een miljoen oplevert, het herintroduceren van de hondenbelasting en het instellen van betaald parkeren. Ook de herinrichting van het gebied rond winkelcentrum ‘t Loo en de ombouw van wegen naar 30km-zones liggen opnieuw op tafel. Uit- of afstel zou bijna een half miljoen opleveren. Aan een aantal andere projecten zoals de afslag A9 zit de gemeente Heiloo vast. Daar kan geen streep meer door.