Diploma op zak, op examenreis en in september beginnen aan een nieuwe opleiding. Niet iedereen kiest meer automatisch voor deze traditionele route. Twee abituriënten – ja, wij moesten het ook opzoeken – delen hun compleet tegenovergestelde verhalen. En oh ja, een abituriënt is iemand die zijn of haar middelbare school diploma heeft gehaald.
De 18-jarige Jelle Mul uit Alkmaar heeft vorig jaar zijn havo diploma gehaald en na twee weken de opleiding Business Studies te hebben gevolgd, had hij genoeg gezien. Hij moest zijn droom achterna en schreef zich in maart van dit jaar – de dag na zijn achttiende verjaardag – in bij Kamer van Koophandel. “Toen ik acht was verkocht ik al plantjes aan mijn buren. Ondernemen zit blijkbaar in mijn bloed.” (tekst loopt verder onder de foto)
Hij heeft grootste plannen met zijn bedrijf: ‘Dekzwabber’. Met zijn zwabberbus reist hij in Noord-Holland van haven naar haven om boten te schrobben en te polijsten. Inmiddels heeft hij vier jonge jongens in dienst en wordt er ook al geflyerd in Friesland. “Uiteindelijk wil ik dat op alle havens in Nederland een ‘dekzwabber’ is om boten schoon te maken.”
Maar bij het oprichten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Verzekeringen en belasting zijn niet te onderschatten. Een eigen bedrijf is een volwassen last, en zorgt voor volwassen zorgen: “Voor nu zijn we nog niet winstgevend en sta ik in het rood. Ik denk dat het wel goed komt, maar toen mijn bus stuk ging lag ik wel een paar nachten wakker.”
Het zijn zorgen waar veel andere jongeren zich nog helemaal druk om hoeven te maken. “Ik leef een heel ander leven dan mijn vrienden die zijn gaan studeren, maar leer nu ook andere jonge ondernemers kennen.” Spijt van zijn keuze heeft hij geen moment. (tekst loopt verder onder de foto)
De 18-jarige Iris Wagenaar uit Bergen moet er (voorlopig) niet aan denken om een eigen bedrijf te beginnen. Zij is juist toe aan vakantie. Jaren ploeteren in de schoolbanken om het vwo-diploma te bemachtigen, mag volgens haar wel beloond worden. Met rust en avontuur.
Het leek haar erg leuk om naar Australië te gaan, maar toen ze er achter kwam hoe duur het leven daar is paste ze die plannen toch maar aan. “Ik wil echt niet werken tijdens deze reis.” Er werd een bestemming gekozen die wat betaalbaarder bleek en in oktober gaat het gebeuren. Samen met iemand die ze nog maar net kent – via een vind-je-reismaatje app – gaat ze een half jaar rond reizen in Azië.
Ook Iris wist al op tijd wat ze na haar examen wilde en nam de beslissing toen ze 14 was: “Ik wil een tussenjaar.” Hoe dat jaar er precies uit zou komen te zien, wist ze toen nog niet. Maar dat dit haar moment is om te gaan reizen is duidelijk. “Ik woon nog thuis dus heb geen vaste lasten of werk dat me tegenhoudt. Dit is hét moment.” (tekst loopt verder onder de foto)
Toch heeft ze wel haar twijfels gehad. “Mijn hele vriendengroep gaat doorstuderen.” Dat maakte het voor Iris moeilijker om toch haar eigen ding te gaan doen. “Eerst dacht ik: wat ben ik dan oud als ik aan mijn opleiding begin. Maar eigenlijk valt dat ook wel mee.”
Inmiddels is ze vastberaden en kijkt ze uit naar het avontuur. “Mijn ouders kunnen me ook niet meer overhalen.” Thailand, Vietnam, Singapore. Iris weet nog niet precies waar ze heen gaan en hoe ze daar gaan komen, maar dat maakt het enthousiasme niet minder. Met deze reis wil ze de wereld zien, mensen leren kennen en nieuwe culturen ontdekken.
En de reis is niet alleen een beloning voor het werk op school. Ze heeft letterlijk jaren afgewassen en in de bediening gewerkt om genoeg te kunnen sparen voor dit tussenjaar. “Op mijn veertiende ben ik al begonnen met sparen”, zegt Iris. En ze kijkt er enorm naar uit. “Het is echt een droom die uitkomt.”