Ze bestaan, gemeenten die tijdens het zomerreces bijna alle werkzaamheden stilleggen, omdat het reces is: zomervakantie. Maar in Alkmaar en Dijk en Waard is daar geen sprake van. De vakanties worden zorgvuldig opgevangen door de ‘loco’, zo blijkt. “Er wordt goed op de winkel gepast.”
De zomer is niet alleen voor scholieren en bouwvakkers een vaste vakantieperiode, ook in de politiek is er in deze tijd van het jaar ‘reces’. Maar eigenlijk stopt bestuur nooit helemaal, blijkt uit een rondgang van Streekstad Centraal.
Natuurlijk zijn er wel wat dingen anders, somt woordvoerder Ronald Groot van de gemeente Dijk en Waard op. “Tijdens het reces is een aantal collegeleden op vakantie, zijn er geen collegevergaderingen en neemt het college van B&W geen besluiten”, somt hij op. “Maar er is altijd één of meerdere collegeleden aanwezig en beschikbaar.” Nu is dat John Does, als loco-burgemeester. (tekst gaat door onder de foto)
Wethouder Does heeft in de vakantieperiode zeker geen lege agenda. Hij bezoekt evenementen en activiteiten en maakt tijd voor organisaties die een rol vervullen in de samenleving. Verder is de zomer voor de wethouder een goede periode om zich in te lezen in dossiers die in het najaar aan de orde zijn.
In Alkmaar ligt het werk evenmin stil, bevestigt wethouder Christian Schouten in gesprek met Streekstad Centraal. “Je bent nooit helemaal alleen”, zegt hij. “Het is bij ons zo dat er van het college eigenlijk altijd meer dan één aanwezig is.” En dus moeten mensen, in de woorden van Schouten, vooral géén kanon afschieten in het monumentale stadhuis van Alkmaar.
De verdeling van taken in de recesperiode is uiteindelijk door de kiezer bepaald, legt Schouten uit. “De grootste partij levert de eerste locoburgemeester, de kleinste komt als laatste. Op basis van de verkiezingsuitslag gaat dat dus.” Als D66-wethouder is hij daarom degene die het stokje van burgemeester Schouten overnam, na eerst zelf op vakantie te zijn geweest.
Dat hij niet de enige aanwezige wethouder op het stadhuis is wordt snel genoeg duidelijk als ook Anjo van de Ven nog even voorbijkomt. Zij is overigens de tweede loco-burgemeester en dus de volgende op de lijst.
De wethouders die wél op vakantie zijn ontkomen evenmin aan hun bijzondere rol. “Het overleg gaat gewoon door, in de app, in de mail”, vertelt wethouder Schouten. “Ook als je op een tropisch strand zit blijf je wethouder. Al had ik zelf op de camping wel slecht bereik. Maar dan komt het wel als je in de supermarkt staat.” Als er bijvoorbeeld antwoord moet worden gegeven op een raadsvraag, heeft het college daar drie weken voor. “Dat halen we wel!” (tekst gaat door onder de foto)
Als loco-burgemeester neemt wethouder Schouten wel klussen over van de burgemeester. Dat kan ‘piket’ zijn. Adequaat reageren op ongelukken, steun bieden. ‘Burgermoeder zijn’, noemt wethouder Schouten dat al automatisch, in verwijzing naar burgemeester Anja Schouten.
Ook voor wethouder Does is piket één van zijn zaken. Dijk en Waard kreeg vorige week bijvoorbeeld te maken met een gedeeltelijke ontruiming van Middenwaard, en eerder met verdrietige ongevallen. Die horen bij de piket-functie. “Dat betekent dat hij als burgemeester optreedt en besluiten kan nemen als dit betrekking heeft op de openbare orde”, vult de gemeentewoordvoerder nog aan. “Daarbij wordt hij door de ambtelijke organisatie van de gemeente en de politie direct betrokken als dat nodig is.
Het is soms ernstig, bevestigt zijn Alkmaarse collega. Maar: “Vanmorgen heb ik een 100-jarige gefeliciteerd”, haalt hij aan. Dat zijn wel de leukere kanten van het vak. “Dan ben ik ook echt jasje-dasje, met de ambtsketen om.” Ook al is het ‘blafheet’, het moet wel gaan zoals het hoort. (tekst gaat door onder de foto)
Uiteraard zijn er ook dagen dat het wat losser kan. De rondgang over de kermis-in-opbouw is daar een voorbeeld van. Dat Schouten in de zomer ook Alkmaars kermiswethouder is, dat blijft sowieso wel een eervolle taak. Al was het maar omdat dát gedeelte van zijn werk thuis niet onopgemerkt blijft.
“De kermis, daar vragen mijn kinderen wel naar ja”, bevestigt de wethouder. “Dat ga ik mijn kinderen niet afnemen, daar betrek ik ze zeker bij! Maar dat is niet omdat het nu zomervakantie is, ik doe dat ook op andere momenten in het jaar.” Zo leeft zijn gezin mee met zijn wethouderschap. Het tekent de stijl van een college dat verbindend wil zijn.
“Het is niet zo dat we nu méér dan anders contact hebben met maatschappelijke organisaties”, nuanceert Schouten naar aanleiding van een vraag van Streekstad Centraal. “We clusteren het niet in de zomer, nee. We willen het hele jaar dóór contact. Altijd.”