Ook in Noord-Holland grijpt het blauwtongvirus om zich heen. Toch lijken schapen in onze regio de dans voorlopig redelijk te ontspringen. Het aantal uitbraken ligt in Noord-Holland merkbaar lager dan in andere delen van het land, zien deskundigen.
Vorig jaar zuchtte Noord-Holland juist onder een zware uitbraak. Het virus, dat wordt verspreid door kleine mugjes (knutten), bleek toen voor veel schapen en geiten dodelijk. Noord-Holland is traditioneel een provincie met relatief veel schapen, die echt niet allemaal op Texel wonen. Juist onze regio behoorde toen tot de zwaarst getroffen gebieden en op de traditionele Lappendag in Alkmaar werden geiten en schapen geweerd.
Veel boeren in de regio houden dan ook hun hart vast. Maar het valt tot nu toe mee, bevestigt viroloog Piet van Rijn in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Het virus laat dit jaar vooral in Gelderland, Noord-Brabant en Groningen van zich spreken. (tekst gaat door onder de foto)
In Noord-Holland zijn er nu 69 bekende besmettingen. Van Rijn sluit niet uit dat dit aantal nog toeneemt, dat de piek nog komen moet. Maar er kunnen ook andere verklaringen zijn voor het relatief lage aantal besmettingen.
“Het kan zijn dat boeren die vorig jaar veel zieke schapen hadden, veel gevaccineerd hebben,” legt de viroloog uit. “Daarnaast zijn dieren die vorig jaar ziek zijn geworden nu immuun.”
Ook het weer kan een rol spelen. Knutten houden niet van wind en waaien doet het nu eenmaal veel in Noord-Holland, Maar Van Rijn relativeert dat wel: “De zuidwestenwind langs de kust zou ervoor kunnen zorgen dat er minder dieren besmet raken, maar dit geldt waarschijnlijk alleen voor het gebied tot aan de duinen”, zegt hij.
Van Rijn is er in ieder geval nog niet gerust op. Het is goed mogelijk dat het virus alsnog aan een snelle opmars in de regio begint. “Het is pas augustus. Als het virus binnen een maand van Oost-Nederland naar Denemarken kan reizen, kan het snel gaan. Ik maak me grote zorgen over hoe dit zal aflopen.” (foto bovenaan: Pixabay)