Een fiets met twee zitjes, zodat mensen samen met iemand die dat alleen niet meer lukt, toch een mooi fietstochtje kunnen ondernemen. Dat is de ‘Duofiets’. Voor bewoners van Prins Hendrik in Egmond aan Zee is een uitstapje met de Duofiets iets om naar uit te kijken. Alleen: daar blijft het bij, bij uitkijken. “Ja hij is weer stuk…”
Reijnoud de Haan, geen onbekende in de regio door zijn inzet voor de fietsersbond, is ook een fervent gebruiker van de Duofiets. Als ervaren fietser neemt hij bewoners van Prins Hendrik graag mee naar buiten. “Ik fiets altijd op donderdag”, vertelt hij aan Streekstad Centraal. “Altijd met veel plezier! Vooral als de zon schijnt.”
Maar deze zomer kwam het er niet van. “Vanaf 25 juni tot en met minstens 20 augustus lag de ketting van de fiets af”, vertelt De Haan. “En op 24 september ging ‘ie wéér stuk. Lekke band.” (tekst gaat door onder de foto)
Een lekke band, dat is normaal een probleem dat snel verholpen is, maar zo ligt het dus niet bij de Egmondse Duofiets van De Zorgcirkel. Nadat de reparatie aan de ketting al twee maanden tijd kostte, is het nu al een maand lang wachten op de reparatie van de lekke band.
“Waar dit ‘m in zit, ik weet het niet”, zegt De Haan vertwijfeld. “Ik heb altijd goed contact gehad met De Zorgcirkel, het zijn echt aardige mensen, dat is het probleem niet. Maar dit duurt nu wel echt te lang.” De mensen waar De Haan mee te maken heeft zijn ook maar ‘deel van een groter plan’, is de teneur, de sleutel tot de oplossing is niet binnen handbereik.
Daarom roept De Haan op om snel een alternatieve oplossing te vinden. Hoe meer mensen mee denken, hoe beter, is zijn redenering. Want hij gaat maar wat graag weer op pad met een bewoner van Prins Hendrik. (tekst gaat door onder de foto)
“Ja, het is een beetje pech geweest”, reageert Geeske de Jong van De Zorgcirkel als Streekstad Centraal de kwestie aan haar voorlegt. “We hebben hier te maken gehad met onderdelen die moeilijk leverbaar waren. Die moeten er eind volgende week zijn.” Dán moet het toch in orde te komen, lijkt het goede nieuws.
Toch is er veel tijd verstreken en dat is inderdaad ‘vervelend’, erkent De Jong. Voor De Zorgcirkel zat er weinig anders op dan wachten op die onderdelen. “We hebben een onderhoudsabonnement bij één reparatiebedrijf, daar hoort ook een APK-check bij bijvoorbeeld, iedere drie à vier maanden. We hebben natuurlijk ook te maken met strenge veiligheidseisen.” Want de Duofiets is niet zomaar een fiets.
Hoe goedbedoeld ook, alternatieve oplossingen liggen in de praktijk toch wel ingewikkeld, laat De Jong weten. “Wij hebben ook geprobeerd om de fiets door de huismeester te laten repareren, maar dan moeten nog steeds die onderdelen besteld worden en die hebben een lange levertijd. Maar we hebben hiervoor nooit problemen gehad”, relativeert De Jong. “Dan valt het natuurlijk ook wel op als het een keer niet goed gaat.”
Hoe dan ook, Reijnoud de Haan zou binnenkort weer moeten kunnen gaan fietsen. En hij niet alleen, benadrukt De Jong: “We maken heel graag kennis met nieuwe vrijwilligers! Dus wie wil fietsen, die moet zeker even contact opnemen met De Zorgcirkel.” Als de Duofiets dan eindelijk weer heel is, kan hij meteen goed worden gebruikt.