Met een handjevol opties – Club Ruis, poppodium Victorie, HAL25 en de bekende cafés in de binnenstad – lijkt het aanbod in Alkmaar beperkt, vooral voor jongeren. Daar moet verandering in komen, vindt de 17-jarige Zola Oudshoorn samen met de groep ‘het Nachtgenootschap’. Hun missie: het Alkmaarse nachtleven nieuw leven inblazen, zodat iedereen, van jong tot oud, zijn plek kan vinden. “Anders bloedt het dood.”
Samen met vrienden organiseert Zola al een plek voor jongeren; het Rocket Festival. “Dat is een bandjesfestival gericht op jongeren onder de 18. Het is een van de weinige plekken voor ons als doelgroep, die we dus zelf gecreëerd hebben. Je kan er dansen en je ding doen.” Volgens Zola zijn dit soort evenementen hard nodig.
Er zijn in Alkmaar niet heel veel plekken waar jongeren onder de achttien naar binnen kunnen volgens Zola. “We proberen dus soms ergens naar binnen te sneaken, of we gaan met klasgenoten naar een dorp in de buurt waar ze minder op leeftijd letten”, zegt ze tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. “Frisfeesten zijn er natuurlijk wel, maar daar wil je vanaf je 16e niet meer heen natuurlijk. Dat is niet cool.”
In samenwerking met nachtburgemeester Robert Jan Wille, cultureel producent Chris Vijn, theatermaker en dj Maya Link, en ‘culthør’ Shannah Telleman vormt Zola het Nachtgenootschap, een groep die zich inzet voor een levendiger en meer divers nachtleven in Alkmaar. Met als doel: De Alkmaarse nacht wakker schudden.
Het genootschap maakt zich zorgen over het beperkte aanbod in de stad, zowel qua locaties als activiteiten voor verschillende leeftijden. “Alkmaar is wat dat betreft nogal mainstream,” vindt Chris. “Er gebeuren prachtige dingen in de stad, maar het is zó belangrijk dat er ook een voedingsbodem is voor de nacht,” vult Robert Jan Wille aan. Zola geeft aan dat ze vooral diversiteit mist. “Ik kan maar op een paar plekken terecht, en het is allemaal een beetje hetzelfde. Je bent snel uitgekeken en dan ga je ergens anders heen. Dat is zonde. Want er zijn genoeg jongeren die hier willen blijven. Ik hoor in mijn omgeving dat er echt behoefte en vraag is naar meer.”
Daarom wordt er binnenkort een stadsgesprek over de toekomst van de nachtcultuur georganiseerd. Daarbij willen ze een manifest opstellen, met input van andere Alkmaarders, dat ze aan de wethouder van cultuur kunnen aanbieden. “We noemen het een Nachtifest”, legt Chris Vijn uit. Het moment is strategisch gekozen, want de gemeente stelt komend voorjaar de Cultuurvisie 2040 vast. “Online en tijdens die avond willen we input verzamelen van alle ‘nachtdieren’, zoals we ze noemen. Wat moet er anders of kan er beter? Hoe kijken anderen naar de nacht en wat zijn de wensen? Naast een debat vullen we die avond natuurlijk ook met muziek.”
Het Nachtgenootschap wil op 22 november in RNGRZ aan het Ringersplein de mening horen van andere Alkmaarders over het nachtleven in de stad. “Die informatie brengen we naar de gemeente, want zolang die ideeën niet waardig verankerd zijn in die Cultuurvisie, dan kan je er de komende vijftien jaar ook geen aanspraak op maken,” stelt Chris. “Al die info gaan we ophalen en ondertekenen we, zo van: dit willen wij.” Het manifest kan alvast online ingevuld worden via de website van het Nachtgenootschap.