De verkeersregelaars die dachten deze week een vaste stek te hebben op de Vennewatersweg in Heiloo, hebben misschien wel uitgeslapen. Ze zijn voorlopig niet nodig, want de werkzaamheden van Liander langs de weg zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. En dat heeft mogelijk ook gevolgen voor de start van de wegwerkzaamheden die eind april zijn gepland.
De bedoeling was dat Liander deze week zou beginnen met de verzwaring van het stroomnet. Door heel Nederland moet dit gebeuren, om te zorgen voor voldoende stroomcapaciteit in de toekomst. Het was de bedoeling om de huidige kabels weg te halen en te vervangen door dikkere kabels die 10.000 woningen in de omgeving van stroom voorzien. Dit zou ten koste gaan van bomen en bosschages langs de weg.
Maar de schop ging niet in de grond. Heiloo wijst voor een verklaring naar Liander, maar laat weten dat het in ieder geval niets met een vergunning van de gemeente te maken heeft. De woordvoerder van Liander kan vervolgens slechts melden dat het werk is uitgesteld omdat de Omgevingsdienst geen toestemming wil geven door “iets met natuur en een beestje dat daar zit.” Meer weet hij er niet van. Hij kan ook niet vertellen hoe lang het werk is uitgesteld en wanneer de aangekondigde wegafsluiting wél gaat gebeuren. (tekst gaat verder onder de foto)

Meer komen we te weten via de Omgevingsdienst. Die wil wel toelichten waar de schoen wringt. Volgens de dienst die namens overheden wet- en regelgeving handhaaft, was de de bedoeling dat drie weken lang een grote machine elektriciteitskabels in de grond zou schieten. Liander heeft daarom een ontheffing van de gemeente Heiloo gekregen om bij de Vennewatersweg – onder voorwaarden – de natuur te verstoren.
Om aan die voorwaarden te voldoen deed Liander in maart met emmers en schermen onderzoek om te zien of er rugstreeppadden rond de Vennewatersweg leefden. De ecoloog van Liander vond geen enkele rugstreeppad in de emmers en daarmee dacht Liander dat de lichten op groen stonden.
De Omgevingsdienst is er echter niet gerust op dat ‘ de emmerproef’ betekent dat de beschermde diersoort er echt niet zit. “Het valt nog steeds niet uit te sluiten”, stelt de Omgevingsdienst. Het was volgens de dienst namelijk niet het juiste weer om het onderzoek met schermen en emmers uit te voeren.
“Gelet op de temperatuur overdag, grondtemperatuur nacht en vochtigheid grond hebben de waarnemingen van de ecoloog tot nu toe weinig tot geen juridische ecologische waarde. De rugstreeppad is momenteel nog niet actief”, stelt de Omgevingsdienst. (tekst gaat verder onder de foto)

De Omgevingsdienst laat weten Liander en de gemeente Heiloo al begin maart op de hoogte te hebben gebracht, maar Liander koos tóch voor deze onderzoeksmethode. “Omdat nu niet ten minste 5 dagen in de richtinggevende periode is afgevangen kan de ODNHN zowel vanuit het ecologisch als juridisch kader, waarbij ook andere maatschappelijke omstandigheden en het algemeen belang is onderzocht en in ogenschouw is genomen geen toestemming verlenen voor de aanvang van de werkzaamheden op 7 april”.