Nog acht weken, dan zit het werkzame leven erop voor Pierre en Anneloes van den Bosch, de eigenaren van groentezaak Kropsla in de Alkmaarse binnenstad. Op de AOW moeten ze nog een aantal jaar wachten, maar toch stoppen ze nu met hun groente- en fruithandel. “We vinden het heel jammer, maar het is niet anders,” vertelt Anneloes (61) terwijl ze, bijna mechanisch, de cherrytomaatjes voor de salades snijdt.
Haar ogen vertellen het verhaal van de jarenlange toewijding, maar ook van de berusting die komt met het nemen van een zwaar besluit. Het stel was graag nog een aantal jaar doorgegaan, maar de gezondheid begint ze langzamerhand parten te spelen. Als er ook nog een leuke oude dag samen moet zijn, lijkt het Pierre en Anneloes verstandiger als ze er nu een punt achter zetten. En toen het besluit eenmaal was genomen, ging het snel. Het pand was al verkocht voordat de makelaar er echt mee aan de slag ging. (tekst gaat verder onder de foto)

De groentewinkel op de hoek van het Fnidsen en de Hekelstraat is een instituut in Alkmaar. Al meer dan 50 jaar zwaaien de deuren open voor een trouwe klantenkring. Vóór de groentezaak zat er nog een snoepwinkel, maar voor Pierre en Anneloes is Kropsla altijd hun kindje geweest. Het was niet altijd makkelijk, maar de liefde voor de winkel en hun klanten was onvoorwaardelijk.
Pierre en Anneloes kennen elkaar al vijftig jaar. Ze ontmoetten elkaar op de basisschool, maar het was pas op hun zeventiende dat de vonk écht oversloeg. Anneloes glimlacht bij de herinnering: “Ik had hem eerst nog gekoppeld aan een vriendin, maar toen dat uitging, begon ik hem zelf leuker te vinden. En zo werd het iets tussen ons.”
Pierre werkte al in de groentezaak van zijn oom, en toen het moment kwam om de winkel over te nemen, was het snel duidelijk. “We besloten meteen te trouwen en boven de winkel te gaan wonen. Niet romantisch, maar heel praktisch,” zegt Pierre lachend. Ze hebben er tot twintig jaar geleden boven gewoond. Het was hun thuis, hun alles. (tekst gaat verder onder de foto)

In de 43 jaar dat ze de zaak runden, hebben ze de ups en downs van het ondernemerschap meegemaakt. Ze hebben geëxperimenteerd, vernieuwd, en vooral geleerd van hun fouten. “In 1996 verbouwden we de winkel. We maakten het te luxe, en dat joeg de klanten weg. We leerden dat je een winkel met verse handel juist zo simpel mogelijk moet houden. De producten moeten het werk doen, niet de luxe omhulsels.”
Na de kredietcrisis van 2008 kende Kropsla hele moeilijke jaren. De buurtwinkel zat op de verkeerde plek om grote hoeveelheden te verkopen. Meer dan 60% van de omzet kwam bij de horeca vandaan, die op zoek ging naar goedkopere alternatieven. Pierre en Anneloes hebben toen wel overwogen om te verhuizen naar een betere plek in een winkelcentrum. (tekst gaat verder onder de foto)

Uit het niets kwam toen een recruiter van het tv-programma Werk Aan de Winkel, gepresenteerd door Olcay Gulsen, die winkels zocht die worstelden om het hoofd boven water te houden. De zaak stond toen al te koop. “Tegen hun aanbod hebben we meteen ja gezegd.” In januari 2013 ging de groente- en fruitwinkel twee weken dicht voor een verbouwing. Toen de deuren weer feestelijk werden geopend, was er naast de groenten en de vruchten meer aandacht voor gezonde maaltijden, kant-en-klare salades en smoothies: “Producten waar we meer marge op konden maken dan op kaal groente en fruit.”
De jaren daarna klom de winkel uit het dal. Na de verbouwing trok de omzet al aan, en dat ging nog veel harder nadat het tv-programma was uitgezonden. “Elk jaar was de omzet steeds hoger dan het voorgaande jaar.” (tekst gaat verder onder de foto)

Nu is de winkel alsnog verkocht. Pierre was niet optimistisch dat er een kandidaat zou zijn te vinden die de zaak wilde overnemen: “Wie is er tegenwoordig nog bereid om 80 uur te werken?” Daarom stopt Kropsla en werd het pand te koop gezet.
Enkele vastgoedinvesteerders hebben het gekocht en gaan de zaak eerst verbouwen. Welke winkel er daarna in komt, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk geen groente- en fruitzaak meer, dat lijkt wel duidelijk. De medewerkers Monica, Thijs en Kersten zijn al op zoek naar een andere baan. (tekst gaat verder onder de foto)

Hoewel ze weten dat dit een moeilijke overgang zal zijn, verheugen Pierre en Anneloes zich op wat komen gaat. “Ik kijk er echt naar uit om eindelijk eens een weekend echt vrij te hebben. Of om mijn verjaardag te vieren op de dag zelf, zonder dat de zaak altijd roept”, zegt Pierre, die hoopt dat meteen waar te maken in de week na de sluiting, zonder zorgen. Dan is zijn 62ste verjaardag. “Het is een nieuw hoofdstuk, en we zijn er klaar voor.”