De klok tikt en op de laatste dag van juni zal de bedrijfsleider van de Lidl-vestiging in Koedijk voor de laatste keer de sleutel omdraaien. Vanaf dat moment is Koedijk supermarktloos. Tenminste, zo ziet het er nu uit. En dat zorgt voor onrust in het dorp, de sluiting komt hard aan. “Dit is dé plek in het dorp waar mensen bij elkaar komen”.
Eén van de buurtbewoners bij wie het nieuws rauw op het dak viel is Anne. Ze is vaste klant en teleurgesteld over het besluit. “Ik kom hier bijna dagelijks. Niet alleen om boodschappen te doen, maar ook voor een praatje met winkelmedewerkers of bekenden uit de buurt. Er moet wel een andere supermarkt voor in de plaats komen. Als dat niet gebeurt dan verdwijnt er ook een belangrijke ontmoetingsplek die de buurt bij elkaar brengt.” (tekst loopt verder onder de foto)

Als we een opmerking maken over buurthuis De Rietschoot mengt ook Paula zich in het gesprek. “Maar dit is dé plek waar buurtbewoners bij elkaar komen. Hier spreek je mensen op het pleintje buiten én binnen in de winkel. Er is een speeltuintje met een bankje waar je kunt zitten en waar kinderen uit de buurt samen komen. In het buurthuis kun je ook zitten, maar tijdens het boodschappen doen voelt een gesprek toch gemoedelijker”.
Ook een kassamedewerker uit zorgen over de sociale functie van de buurtsuper: “We begrijpen dat de winkel niet meer aan de moderne eisen voldoet, maar ik maak me echt zorgen over waar de minder mobiele klanten nu hun boodschappen gaan halen”. Alle medewerkers van het filiaal krijgen baangarantie en mogen voor Lidl blijven werken, wel worden ze verspreid over andere filialen in de regio van de winkelketen. “Ik word overgeplaatst, maar gelukkig word ik niet ontslagen”. (tekst loopt verder onder de foto)

Maar volgens Lidl Nederland is optimalisatie pas echt essentieel. “We kijken per locatie naar hoe klanten zo optimaal mogelijk boodschappen kunnen doen. Als optimalisatie niet mogelijk is en er andere filialen in de buurt zijn, kan worden besloten om een winkel te sluiten. Hoe goed een winkel wordt bezocht, speelt daarbij een grote rol. De ligging, in een kleinere of grotere kern, is niet doorslaggevend”, zo laat een woordvoerder Streekstad Centraal weten.
Maurice Boerman woont op een steenworp afstand en wilde niet vanaf de zijlijn toekijken hoe de enige supermarkt uit zijn dorp. “Ik merkte dat mensen aan het roepen waren, maar dat niemand actie ondernam. Daarom ben ik de petitie begonnen.” De petitie is door 1.500 mensen ondertekend en wordt – als het aan Boerman ligt – persoonlijk aangeboden op het hoofdkantoor van Lidl in Huizen. Ook wil hij in gesprek met een wethouder. ” Hopelijk kan ik er op die manier voor zorgen dat op z’n minst één buurtsuper in Koedijk blijft.” (tekst loopt verder onder de foto)

Boerman lijkt zich vooral zorgen te maken om het gat dat het verdwijnen van de winkel voor de ouderen achterlaat. “Zij zijn afhankelijk van de nabijheid van deze supermarkt voor hun boodschappen. Alternatieven zoals winkelcentrum De Mare waar een groter Lidl-filiaal te vinden is en supermarkt Jumbo in Daalmeer zijn voor hen te ver weg. Niet iedereen heeft een auto of kan lange stukken fietsen”.
Lidl verwijst klanten na de sluiting naar andere filialen in de regio. In Alkmaar zijn dat er twee: één aan het Geert Groteplein in Overdie en een filiaal in winkelcentrum De Mare, dat afgelopen februari nog is uitgebreid. Wellicht met sluiting van de winkel in Koedijk al in het achterhoofd.
Ondertussen wordt volop gespeculeerd over de toekomst van het pand. Sommigen denken aan appartementen, maar de meesten hopen – tegen beter weten in – op een nieuwe supermarkt. “Ook al is het een Aldi, het maakt mij niet uit, zolang deze ontmoetingsplek maar behouden blijft en ik mijn boodschappen hier kan blijven doen”, besluit Paula.