Noord-Holland is de Nederlandse provincie die zich het meest bezig houdt met crypto. Dat bleek eind vorig jaar uit onderzoek. Maar liefst 116 op de 1000 inwoners volgen actief cryptonieuws in Noord-Holland.
Crypto wordt steeds populairder en raakt steeds meer ingeburgerd. In 2022 bezat 14% van de Nederlandse bevolking al cryptoactiva, en vooral jongeren zijn hier erg mee bezig. Meer dan 1 op de 5 investeert in crypto. Of het nu gaat om de bekende Bitcoin, of om de beste altcoins, steeds meer mensen stappen in bij deze projecten, door deze coins goedkoop in te kopen en te wachten tot ze meer waard worden. En hoewel veel cryptomunten komen en weer gaan, zit er soms potentieel in.
Hoewel Noord-Holland koploper is als het gaat om crypto, is deze interesse zichtbaar in het hele land. Zuid-Holland en Noord-Brabant behaalden een tweede en derde plaats, terwijl Limburgers vooralsnog de minste interesse leken te hebben. Toch is er niet per se een duidelijke scheiding tussen de grote steden en het platteland op te merken. Crypto is namelijk ook populair in bijvoorbeeld Gelderland en Friesland.
Interesse in crypto lijkt dus in het hele land te zijn toegenomen, vooral onder jongvolwassenen. Uit onderzoek van de Rabobank en het Nibud blijkt dat maar liefst 27% van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar handelt namelijk in crypto. Vooral jonge mannen bezitten vaker crypto.
Veel Nederlanders zouden geïnteresseerd zijn in crypto, omdat Bitcoin de laatste tijd veel in het nieuws komt. Niet alleen de recente koersschommelingen, maar ook nieuwe ontwikkelingen maken crypto een actueler onderwerp dan ooit.
De meeste mensen gebruiken crypto vooral als een investering, maar ook steeds meer ondernemers experimenteren ermee. Hoewel vooral Amerikaanse bedrijven, zoals bijvoorbeeld Amazon en Burger King, de mogelijkheid bieden om te betalen met crypto, is dit ook steeds vaker bij Nederlandse bedrijven het geval. Thuisbezorgd.nl en Bol.com accepteren bijvoorbeeld crypto, en ook steeds meer horecagelegenheden in de Randstad bieden deze mogelijkheid.
Eigenlijk is dit heel simpel. Hoewel crypto geen officieel betaalmiddel is in Nederland, verplicht de wet ondernemers niet om uitsluitend betalingen in euro’s te accepteren. Je mag zelf bepalen hoe je beloond wordt voor jouw producten of diensten, en als dat in Bitcoin of Ethereum is, dan kan dat gewoon.
Vooral voor ondernemers die in een branche werken waarin veel klanten crypto hebben en deze willen kunnen gebruiken als betaalmiddel, kan het verstandig zijn om dit betaalmiddel te accepteren. Dit kan je namelijk extra omzet opleveren.
Ook voor internationale betalingen zijn er voordelen. Zo is betalen met crypto vaak veel goedkoper dan het uitvoeren van internationale transacties via een bank. Zeker bij overschrijvingen met verschillende valuta kan dit namelijk best wel prijzig zijn. Zeker in een provincie als Noord-Holland, waar veel bedrijven in de export werken en dat veel bezocht wordt door buitenlandse toeristen, kan dit interessant zijn.
Toch zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen. Niet iedereen weet veel van crypto af en daardoor kan het als een ingewikkeld proces ervaren worden, waardoor deze klanten eerder af zullen haken. Daarnaast is crypto erg volatiel en kan de koers erg schommelen. Dat kan riskant zijn voor ondernemers.
Overigens moeten ondernemers ontvangen cryptoactiva ook gewoon opgeven bij de Belastingdienst. Je moet de waarde van je cryptovaluta omrekenen naar euro’s en meenemen in de winst-en-verliesrekening van je administratie.