Kruispunt N9 op de schop: rotonde en tunnel voor meer veiligheid en doorstroom

Vier mensen staan buiten langs een weg en houden gezamenlijk een groot bord vast waarop de tekst 'Samenwerkingsovereenkomst Rotonde met fietstunnel N9-Kogendijk - Heldersweg' staat, met een afbeelding van de geplande rotonde.

Voor wie dagelijks over het kruispunt van de N9, Kogendijk en Helderseweg rijdt of fietst: er is goed nieuws. Na jarenlange plannenmakerij zit er een flinke opknapbeurt aan te komen. Gemeenten Alkmaar en Bergen, de provincie en Rijkswaterstaat hebben hier nu een samenwerkingsovereenkomst voor ondertekend. Geen wirwar van verkeer meer, maar een overzichtelijke rotonde mét een fietstunnel eronder.

Fietsers en voetgangers noemen de oversteek op dit punt van de N9 volgens de gemeente al jaren onveilig. De Kogendijk en de Helderseweg vormen een belangrijke route tussen Alkmaar en Bergen, maar veiligheid en zeker ook de doorstroom gaan er lang niet altijd goed. De nieuwe fietstunnel moet daar een einde aan maken. En ook voor automobilisten is de reconstructie van de kruising een goed: de rotonde zorgt voor een betere doorstroming en minder files. (tekst gaat door onder de foto)

Illustratie van een verkeersrotonde met vier toegangswegen, omgeven door groen. Er zijn aparte fietspaden in rood aangegeven en verschillende auto's rijden op de wegen. Het midden van de rotonde heeft een groene inrichting met planten.
Zo moet de rotonde met de fietstunnel er uiteindelijk uit gaan zien. (foto: gemeente Alkmaar)

Vertegenwoordigers van de gemeenten Alkmaar en Bergen, provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat hun handtekening gezet onder de samenwerking voor de realisatie van de herinrichting. Volgens de Alkmaarse wethouder Christiaan Peetoom is dit een grote stap richting een veiliger en soepeler verkeersknooppunt. Zijn collega in Bergen, Ernest Briët, noemt het “een concreet begin na jaren van voorbereiding.”

Voordat de eerste schop de grond in gaat, moet er nog wel wat gebeuren. De komende tijd wordt het ontwerp verder uitgewerkt, en daarbij mogen ook bewoners en andere betrokkenen hun stem laten horen. Daarna volgt de selectie van een aannemer die het project mag gaan uitvoeren. Als alles volgens planning verloopt, is het vernieuwde kruispunt eind 2028 klaar.