Heiloo ziet er geen heil meer in om te proberen de kruisingen van de Vennewatersweg op korte termijn veiliger te maken. Het gaat om de kruisingen met de Hoogeweg en Liguster, Lijnbaan, Haagbeuk en Westerweg. De ambities lopen stuk op bezwaren vanuit de omgeving, stelt het college in een brief aan de gemeenteraad.
Vier jaar geleden vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan dat de totale herinrichting van de Vennewatersweg mogelijk had moeten maken. Die herinrichting is volgens de gemeente nodig omdat er veel meer verkeer overheen rijdt, vanuit de nieuwe woonwijken Zuiderloo en Zandzoom. De rechter vond dat Heiloo niet genoeg had uitgezocht rond het verkeer en geluid en bovendien niet aannemelijk kon maken dat het naastgelegen duingebied er geen nadelen van zou ondervinden (stikstof).
Er kwam een nieuw plan. Maar om tijd te winnen werden omgevingsvergunningen verstrekt om zo de kruisingen in de Vennewatersweg alvast aan te kunnen pakken. Maar toen gooide Omgevingsdienst NHN zand in de raderen van de gemeenteplannen: de rugstreeppad zou zomaar gestoord kunnen worden in zijn winterslaap. De geruststellende conclusie van de gemeente na onderzoek – er zitten geen rugstreeppadden – was volgens de omgevingsdienst te kort door de bocht. Toch weer vertraging dus. (tekst gaat verder onder de foto)

En recent heeft het Heilooër college zitten rekenen met doorlooptijden. In een brief aan de raad laat ze weten dat het traject zo maar 1,5 jaar kan duren als de bezwaarmakers naar de rechter stappen. En dat is ongeveer net zo lang als wachten op een nieuw bestemmingsplan. Het doorzetten van de losse omgevingsvergunningen levert dus geen tijdswinst meer op.
Volgens het college is dat de schuld van de bezwaarmakers, die verkeersveiligheid niet belangrijk genoeg zouden vinden: “Het is jammer dat een handvol bezwaarmakers op deze manier zorgt voor behoud van de verkeersonveilige kruispunten. Dagelijks steken veel fietsers, met name scholieren, de Vennewatersweg over.”
En er volgen meer verwijten: “Ook zijn de kosten voor de reconstructie na jaren vertraging enorm toegenomen. Kosten die voor rekening komen van de gemeente, en daarmee de gemeenschap. Een behoorlijke aansluiting op de nieuwbouwwijk Zuiderloo moet hierdoor ook langer wachten, waarmee ook deze inwoners worden geraakt door de vertraging.” (tekst gaat verder onder de foto)

Maar volgens bezwaarmaker Stichting Heilloze Weg was de kans altijd al heel groot dat de genomen besluiten niet correct zijn en door het college aangepast moesten worden. Dat ligt volgens de stichting aan het ontbreken van “een stikstofvergunning” en een ontheffing waarvoor Heiloo volgens Heilloze Weg niet in aanmerking komt.
Of dat zo is, zullen we nu nooit weten omdat Heiloo de omgevingsvergunningen voor de aanpak van de kruisingen heeft ingetrokken. Daardoor worden alle bezwaren tegen de omgevingsvergunningen niet meer behandeld.
Heilloze Weg verdedigt zich bovendien tegen de aantijgingen: “Iedereen dient zich aan de wet te houden, dus ook de gemeente Heiloo en dus het college. Het college dacht een geitenpaadje te hebben gevonden om de wet te omzeilen.” Heilloze Weg denkt dat het ontbreken van een stikstofvergunning de gemeente parten heeft gespeeld: “Het college moet zelf haar werk goed doen. En zelf het boetekleed aantrekken voor broddelwerk.”