Naast actiegroep ‘Red de Hout’ was ook erfgoedstichting Adapt nog niet klaar met de kwestie rond de vernieuwbouw van het Alkmaarse ziekenhuis. Tijdens de veelbewogen raadsvergadering van donderdag deed Adapt ook haar zegje.
Adapt verwijt de gemeente dat het de bouwgrenzen voor het ziekenhuis niet aan strakke banden heeft willen houden en ook dat het veel te ver gaat in de tegemoetkomingen richting het NWZ.
De stichting vindt de noodzaak van de kap ‘bijzonder slecht onderbouwd’ en hekelt dat aanvankelijk annexatie van 8.000m2 monumentaal parkbos ‘onvermijdelijk’ werd genoemd, waarna dat getal toch nog een aantal keren werd bijgesteld.
Adapt vindt verder dat de gemeente niet direct akkoord had moeten gaan met de sloop van de achtervleugel van het monumentale pand Westerlicht. De helft van het pand slopen noemt het college “versterking van de rijksmonumenten op het terrein”, zo stelt Adapt. De erfgoedstichting wil de kans hebben om een nieuwe koper voor de achtervleugel te vinden.
En dan was er nog gesteggel over de status van de klankbordgroep. Deze was volgens de wethouder voor ‘raadpleging’ zijn, terwijl het ‘advisering’ is. Dit is een officiële trap hoger. De groep werd verweten haar rol verkeerd te hebben geïnterpreteerd, maar deze kan zich verdedigen met een memo van de projectdirecteur uit januari 2017.
Ten slotte heeft Adapt nog steeds zorg over de privaatrechtelijke toezegging aan het NWZ rond 340 tijdelijke parkeerplekken in het openbaar groen van De Hout, waaronder 64 plekken direct voor Westerlicht. Ondanks diverse aankondigingen is dit nog steeds niet teruggedraaid. Vijf van de zes toegezegde plekken liggen zelfs buiten het plangebied.
Uiteindelijk bleek het betoog de gemeenteraad dus niet te overtuigen. Nu is de vraag wat de volgende stap is van Adapt. Stichting Red de Hout wil in ieder geval door strijden tot in het Europese hof met als speerpunt de bescherming van de vleermuizen in De Hout. De vleermuis is een van de meeste beschermde diersoorten in Nederland.