Afvalstoffenheffing in Alkmaar het hoogst van hele regio, maar kaasstad houdt toch laagste lokale lasten

Bij de meeste mensen lag-ie al op de mat: de belastingaanslag van de gemeente. De lasten per gemeente verschillen nogal. Inwoners van Heiloo kregen waarschijnlijk de grootste schrik: daar komt het gemiddelde al op 1069,40 euro per huiseigenaar. De duizend-eurogrens werd overschreden toen de gemeenteraad de tarieven dit jaar met 13% liet stijgen.

Zo komt de gemeentebelasting in Heiloo steeds dichter in de buurt van de duurste gemeente van deze regio: in Uitgeest betaalt een huiseigenaar gemiddeld nog acht tientjes meer. Daar bleef de stijging in 2025 beperkt tot 6%.

Ondanks de duurdere huizen – en de daarmee gepaard gaande belasting daarop – rekent de gemeente Bergen nog steeds net iets minder dan Uitgeest. Na een stijging van 6,5% rekent de gemiddelde huizenbezitter daar dit jaar 1140 euro af met de gemeente. (tekst loopt door onder het kaartje)

Ook het landelijk gemiddelde van de gemeentelijke lasten ligt iets boven de 1000 euro. Dijk en Waard, Castricum en Alkmaar zijn de drie gemeenten in de regio waar het gemiddelde in 2025 net daaronder blijft. Na een verhoging van 6,5% betalen huiseigenaren in Dijk en Waard nu 933 euro. Dan is de onroerende-zaakbelasting (OZB) afgerekend, de gemeente heeft de rioolheffing binnen en de inzameling van het afval van de inwoners is betaald. In Castricum lukt dat voor 917 euro per woning, na de regionaal meest bescheiden verhoging van 4,1%.

Alkmaar staat al jaren heel hoog in het klassement van gemeenten met de laagste gemeentelijke lasten. De kaasstad weet de dienstverlening op peil te houden met een gemiddelde belastingaanslag voor huiseigenaren van 832 euro. De stijging bleef in 2025 beperkt tot 5,3%. (tekst loopt door onder de foto)

Graafwerkzaamheden met blootgestelde buizen rond een betonnen put.
De rioolheffing wordt door de gemeenten ingezet om het rioleringsstelsel te onderhouden. Waterschappen heffen belasting om het rioolwater te zuiveren. (foto: Pixabay)

Daar valt op dat de Alkmaarders nog minder zouden kunnen betalen als ze niet zoveel afval hadden aan te bieden en beter zouden scheiden. Dat doen de inwoners van Dijk en Waard beter. Die gingen in 2025 daardoor zelfs minder betalen voor de afvalstoffenheffing. De vuilnisman komt in Dijk en Waard bij een gezin langs voor 289 euro.

Een Alkmaars gezin krijgt dezelfde service van HVC voor 406 euro. Daarmee is Alkmaar het duurste met de afvalstoffenheffing van alle gemeenten in Noord-Kennemerland. Het extra afval uit Alkmaar en de slechtere scheiding maakt het voor HVC veel duurder om dit afval te verwerken. (tekst loopt door onder de foto)

nw test
HVC ontfermt zich in 2025 in Alkmaar over het huisvuil voor 408 euro. Inwoners van Dijk en Waard krijgen dezelfde dienst voor 289 euro en zijn daarmee het goedkoopste uit van de hele regio. (foto: aangeleverd)

Een flinke verhoging van de gemeentelijke lasten was voor de meeste gemeenten noodzaak om de begroting rond te krijgen. In de komende jaren dreigt nog meer tegenwind voor de gemeenten. Ze krijgen vanaf 2026 minstens 2,6 miljard euro minder van het rijk.

Heiloo is niet de enige gemeente die de belastingen met meer dan 10% verhoogde. Bijna een vijfde van de gemeenten zag zich daartoe genoodzaakt. Gemiddeld is  de verhoging in Nederland 6,2%.