Alkmaar, Bergen en Heiloo hebben te weinig opvangplekken voor asielzoekers. Dat blijkt uit een inventarisatie van cijfers van het COA door Streekstad Centraal. Elke gemeente wordt gevraagd vluchtelingen op te vangen, maar in veel gevallen lukt dat niet.
Allereerst, wat is er aan de hand? Kort samengevat: demissionair staatssecretaris Eric van der Burg heeft aan gemeenten gevraagd om meer te doen aan de opvang van vluchtelingen. Voor het eind van het jaar wil hij dat alle gemeenten naar grootte meer asielzoekers gaan opnemen. Zo heeft Alkmaar een grotere opgave dan Bergen en moet Amsterdam meer vluchtelingen opnemen dan Den Helder. Belangrijk om te weten is dat het niet alleen gaat om opvang in asielzoekerscentra, maar dat ook plekken in de nood- en crisisnoodopvang worden meegeteld. Oekraïense vluchtelingen worden niet meegenomen in de berekening.
Om de proef op de som te nemen doken wij in de cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gegevens zijn bijgewerkt tot 1 juli en geven dus een beeld hoe gemeenten halverwege het jaar ervoor staan. In onze regio heeft alleen Dijk en Waard genoeg opvangplekken. De fusiegemeente van Heerhugowaard en Langedijk heeft 666 plekken gerealiseerd, terwijl de opgave 341 asielzoekers is. Bij de andere gemeenten in de regio is nog wel wat werk te doen. Alkmaar heeft 80 van de 435 plekken gerealiseerd. En ondanks de opgave van 117 plekken voor Bergen en 96 voor Heiloo hadden beide gemeenten op 1 juli nog geen opvangplekken gecreëerd. Kleine kanttekening: inmiddels verblijven sinds twee weken zo’n 75 vluchtelingen in het Fletcher Hotel aan de Kennemerstraatweg.
Het kabinet werkte de afgelopen tijd aan de spreidingswet. Hierdoor zouden gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te nemen. Omdat het kabinet is gevallen valt te verwachten dat de controversiële wet op de lange baan wordt geschoven. Gemeenten worden dus gevraagd om mensen op te vangen, maar hoeven dat niet te doen.