De problemen die inwoners van Koedijk en Sint Pancras na de fusie van de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard nog hebben met hun lokale overheid, kunnen allemaal worden aangepakt door de nieuwe fusiegemeente Dijk en Waard. Een grenscorrectie waarbij beide dorpen tot de gemeente Alkmaar gaan behoren, is daarom – volgens onderzoekers – nergens een oplossing voor.
Tijdens een druk bezochte commissievergadering van de raad van de gemeente Dijk en Waard werden dinsdagavond de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de ervaringen van de inwoners van beide dorpen met de nieuwe fusiegemeente. Het onderzoek werd verricht door bureau Necker in opdracht van de provincie Noord-Holland.
Waar de gemeente Alkmaar graag zou zien dat inwoners van beide dorpen zou worden gevraagd of zij niet liever tot die gemeente zouden willen behoren, blijken zowel de provincie Noord-Holland als de gemeente Dijk en Waard die vraag met een grote boog uit de weg te gaan. En daarmee werd de hoop bij voorstanders van aansluiting bij Alkmaar op een nieuwe discussie over een grenscorrectie definitief de grond in geboord. (tekst gaat verder onder de foto)
De hoop was ontstaan, doordat de Tweede Kamer bij de goedkeuring van de fusie van beide gemeenten had afgedwongen dat er binnen twee jaar na de fusie een evaluatie zou volgen of een grenscorrectie een duurzame oplossing zou kunnen zijn voor de dorpen Sint Pancras en het Langedijker deel van Koedijk.
De vage formuleringen in de motie van de Tweede Kamer bleken de minister, de provincie en fusiegemeente Dijk en Waard allerlei speelruimte te bieden om de evaluatie een andere kant op te sturen. En die wilden zo ver mogelijk wegblijven van een nieuwe discussie over een grenscorrectie met Alkmaar. Daardoor leverde het onderzoek veel interessante resultaten op, maar niks wat een discussie over een grenscorrectie zou kunnen aanwakkeren.
Zo blijkt dat de fusiegemeente Dijk en Waard nog niet helemaal is ingesteld op dorps- en wijkgericht werken. In Sint Pancras en Koedijk is die beloofde werkwijze van de fusiegemeente zelfs nog niet eens uit de startblokken gekomen. De bestuurlijke en ambtelijke organisatie heeft bij de pilots in andere wijken vooral moeite met initiatieven die vanuit de inwoners komen. Beter gaat het met participatie van inwoners als de gemeente het voortouw neemt, bijvoorbeeld als de toekomst van het terrein van SV Vrone op de agenda staat. (tekst gaat verder onder de foto)
Dorpsbewoners identificeren zich in de eerste plaats met hun eigen dorp, en pas daarna met hun eigen gemeente of regio. Bijna iedereen vindt dat het eigen dorp een eigen karakter heeft, en eenderde van de inwoners vindt dat die eigen identiteit zwakker is geworden na de fusie.
Daar komt bij dat veel inwoners na de fusie het idee blijken te hebben dat meedenken in de grotere gemeente nu moeilijker is geworden. Er zijn ook inwoners van Sint Pancras en Koedijk die vinden dat de gemeente na de fusie moeilijker bereikbaar is geworden.
De onderzoekers concluderen echter ook dat een nieuwe fusiegemeente een aantal jaar nodig heeft om goed te functioneren. De onderzoekers zien daarom nog veel ruimte voor verbetering in de organisatie van Dijk en Waard. De vraag of inwoners liever tot de gemeente Alkmaar zouden willen behoren, hebben ze niet gesteld omdat ze daar geen opdracht toe hadden gekregen. “Dan wordt het al heel snel politiek, waarop campagne gevoerd zal worden. Dan kun je beter meteen een referendum houden”, hield onderzoeker Marcel Boogers de zaal voor. (tekst gaat verder door onder de foto)
Actievoerder Daan Kroese was zichtbaar teleurgesteld in de uitkomsten. Volgens hem waren de juiste vragen niet gesteld. ‘s Middags had hij al van de gemeente Dijk en Waard te horen gekregen dat demonstratief vlagvertoon met de Alkmaarvlag in strijd was met het reglement van orde. De Alkmaar-vlaggen die toeschouwers hadden meegenomen, bleven daarom braaf opgevouwen en het aangekondigde protest bleef uit.
Burgemeester Maarten Poorter van Dijk en Waard nam het rapport in ontvangst. Hij vond het fijn dat de onderzoekers geen aanleiding zien voor een grenscorrectie. Volgens hem maakt het onderzoek duidelijk dat na de gemeentelijke herindeling de inwoners van beide dorpen vinden dat het best wel aardig gaat na de fusie. “Het kan nog veel beter, maar we kunnen met elkaar vooruit.”