Alkmaarse Bilal Moskee wijst imam de deur na omstreden bezoek aan Israël

Een groep mensen poseert voor een foto, waarvan sommigen traditionele kleding dragen terwijl anderen in pakken zijn gekleed, voor een gebouw omgeven door bomen.

Verklaringen in het Engels, Arabisch en Nederlands op de facebookpagina van de Bilal Moskee in Nieuw-Overdie. De moskee bevindt zich plots in een internationale mediastorm, nadat hun imam Youssef Msibih met een delegatie van Europese imams op bezoek ging bij de Israëlische president Herzog. De kwestie roept vooral heel veel emoties op. Geloofsgenoten schelden hem op social media de huid vol, maar hij krijgt ook bijval.

Die steun moet hij in ieder geval missen van het bestuur van de moskee in Nieuw-Overdie. Die heeft al verklaard dat er binnen de moskee geen plek meer is voor de imam. Tegelijk pleit het bestuur voor verdraagzaamheid. “Het is belangrijk dat we ons als gelovigen blijven richten op verbinding, respect en onderlinge solidariteit.”

Youssef Msibih (op de hoofdfoto direct rechts van de Israëlische president, in de lichte kleding) was zo’n tien jaar aan de Alkmaarse moskee verbonden. De moskee wist niet dat hun imam zich bij een delegatie had aangesloten van Europese imams die naar Israël zou gaan. Hij had tegenover de moskee alleen gemeld een tijdje afwezig te zijn wegens ‘persoonlijke omstandigheden’. Behalve Msibih was er een Alkmaarder en een Langedijker mee met de delegatie naar Israël, maar zij hebben geen functie bij de moskee. (tekst gaat verder onder de foto)

Een donkerbruin, modern gebouw met meerdere ramen en een centrale ingang, geflankeerd door bomen en een geparkeerde zwarte auto op de voorgrond.
De vernieuwde Bilal Moskee aan de Montelbaen in de Alkmaarse wijk Nieuw-Overdie. (foto: Google Maps)

Het bestuur stelt: “Zijn keuze om zich te laten gebruiken voor normalisering met een regime dat dagelijks Palestijns bloed vergiet, is niet alleen misplaatst – het is een morele schande. Terwijl kinderen onder het puin vandaan worden gehaald, kiest hij ervoor zich aan te sluiten bij een propagandatocht.”

Nadat het bezoek aan Herzog maandag bekend werd in moslimkringen, kwam er scherpe kritiek, vooral vanuit de moslimgemeenschappen in Nederland en België. De delegatie, onder leiding van de Franse imam Hassen Chalghoumi, was uitgenodigd door een Israëlische organisatie en werd gepresenteerd als een vredesmissie. De groep veroordeelt de politieke islam en groeperingen zoals Hamas en Hezbollah.

Chalghoumi staat bekend om zijn standpunten tegen islamitisch extremisme, antisemitisme en complottheorieën. Hij zoekt actief toenadering tot de joodse gemeenschap in Frankrijk, wat hem zowel lof als kritiek heeft opgeleverd.

Zijn opvattingen hebben hem tot een controversieel figuur gemaakt, zowel binnen als buiten de islamitische gemeenschap. Voorstanders prijzen hem als een bruggenbouwer, terwijl critici – ook vanuit moslimkringen – hem soms beschuldigen van te dicht aanleunen tegen de Franse overheid of het simplificeren van religieuze kwesties. (tekst gaat verder onder de foto)

Man met een witte gebreide muts en donkere jas, omringd door andere mensen in een drukke straatomgeving.
De Franse imam Hassen Chalghoumi (foto: Wiki Commons / fotograaf Guillaume de Paris, France, CC 2.0)

Onderdeel van de ontmoeting met de Israëlische president Herzog was het zingen van een Arabische versie van het Israëlische volkslied. Met name beelden van de Alkmaarse imam Youssef die naast Herzog staat zorgden voor flinke verontwaardiging. “Voor Herzog zingen, terwijl Palestijnen worden uitgehongerd en levend verbrand, is geen vredesboodschap. Het is verraad,” klinkt het online.

Imam Youssef heeft nog geen publieke reactie gegeven. Ondertussen hebben ook andere moskeeën zich gedistantieerd van zijn deelname. De kritiek luidt dat religieuze leiders geen politieke bijeenkomsten moeten bijwonen die het leed van de Palestijnen negeren. Het zwijgen van imam Youssef wordt door velen niet gezien als neutraal, maar als steun aan het Israëlische kamp.

Daarbij wordt imam Youssef Msibih uitgemaakt voor huichelaar, hoerenzoon, schandvlek en duivel. De Bilal Moskee veroordeelt alle extreme reacties. “Wij roepen iedereen op tot verantwoordelijk gedrag en het zoeken van opbouwende dialoog binnen de kaders van de wet en onze geloofswaarden.”

Het bestuur van de Bilal Moskee reageerde woensdagmiddag niet op vragen van Streekstad Centraal om een toelichting op het besluit om de imam de deur te wijzen. (Hoofdfoto: Twitter/ @dahrinoor2)