Alkmaarse raad bezoekt verdeeld Graft en De Rijp: “Ik hoor vanavond inwoners die niet willen dat zaken politiek worden”

Een groep mensen loopt over een traditionele houten ophaalbrug in een Nederlands dorp, omringd door gebouwen met gevels en een heldere lucht.

Sommigen noemen het een evenemententerrein (waar je nu nog in de buurt kunt parkeren), anderen zien er een braakliggend terrein in, waar je prima een ‘knarrenhof’ kan bouwen voor de vele ouderen in De Rijp die op hun oude dag in het dorp willen blijven wonen. Hoe dan ook, ook de Rijpenaren zelf zijn niet eensgezind over de mogelijkheden voor de toekomst van het terrein.

Dat bleek woensdagavond, toen een flinke delegatie van de Alkmaarse gemeenteraad – met in een groep ambtenaren in het kielzog – beide kanten van het verhaal te horen kregen tijdens een ‘Rondje Raad’. Tijdens zo’n wijkbezoek komt de gemeenteraad luisteren naar de wensen en problemen van inwoners. In dit geval dus in Graft en De Rijp.

Woningbouw in Graft en De Rijp was een van de grotere thema’s die aan de orde kwamen tijdens de wandeling door het dorp. Deze discussie gaat over het veldje aan De Meelzak, waar eenmaal per jaar ook kermisattracties worden opgesteld. Andere dorpsbewoners waarderen de ruimte als parkeerplek voor de bewoners van de Rechtestraat, waar vaak geen plek is om de eerste of tweede auto te parkeren. (tekst gaat verder onder de foto)

Een groep mensen staat bij elkaar op een trottoir in een buitenomgeving met kale bomen en een waterpartij op de achtergrond, onder een bewolkte hemel.
Raads- en commissieleden laten zich bij De Meelzak informeren over de verschillende ideeen die er zijn over het veldje bij De Meelzak in De Rijp. (foto: Streekstad Centraal)

Zelfs onder de voorstanders van woningbouw in het dorp verschillen de meningen wát er dan moet worden gebouwd op De Meelzak. Het dorp vergrijst vanzelf al, daarom hopen veel inwoners dat er juist meer ‘gewone’ woningen komen waardoor het dorp meer jongeren aan zich bindt.

Iedereen is het er wél over eens dat er wel meer woningen moeten worden gebouwd. Maar sommigen kijken daarvoor naar landjes zoals De Meeizak, anderen geven de voorkeur aan een straatje erbij aan de dorpsrand. Bijna alle aanwezigen leken te denken dat alle opties nog open liggen.

Raadslid Mieke Biesheuvel van Leefbaar Alkmaar – zelf inwoner van De Rijp – moest die groep uit de droom helpen. De raad heeft al besloten dat in het buitengebied van Alkmaar vooral de dorpsrand in aanmerking komt voor kleine nieuwbouwprojectjes. Bijna niemand bleek de gemeentepolitiek echt te volgen en was daardoor niet op de hoogte van het raadsbesluit. (tekst gaat verder onder de foto)

Groep mensen, waaronder een politieagente, wandelt langs traditionele Nederlandse huizen.
In De Rijp lieten de raads- en commissieleden zich op de hoogte stellen van de wensen en problemen van de inwoners. (foto: Streekstad Centraal)

Grafter Cor Stoop laat voorlopig sowieso schapen grazen op zijn graslandje aan de dorpsrand. Ambtenaren wisten hem zeven jaar geleden totaal te ontmoedigen om op zijn land aan de rand van een Natura2000-gebied een ouderenhofje te ontwikkelen. Hij is niet van plan het plan weer af te stoffen: “Die ambtenaren hebben me gewoon weggestuurd, en iedereen weet: ik ben koppig!” De delegatie uit Alkmaar hoorde zijn onvrede over wet- en regelgeving geduldig aan.

Dat gold eigenlijk ook over klachten van de aanwezige dorpsbewoners over andere inwoners die afval naast de containers plaatsen, klachten over luidruchtige en te snel varende jongeren met bootjes in de Eilandspolder, te grote en te zware vrachtwagens die zich in de monumentale straatjes wagen te begeven of te weinig parkeerplekken. Op veel momenten gingen de dorpsbewoners meer met elkaar in discussie dan met de raadsleden. Over probleem en oplossing bleek er vaak geen eensgezindheid.

Dat maakte het ook lastig voor de raadsleden om zich een beeld te vormen van wat de inwoner van Graft en De Rijp nu wil. Die dorpsbewoner wil vooral daadkracht zien van de politiek en minder gepraat. Maar zodra er dan een voorstel bij de gemeenteraad ligt waarin keuzes worden gemaakt, zijn er dorpsbewoners die vinden dat dit niet de goede oplossing is en dat het voorstel van tafel moet.

Luchtfoto van een modern gebouw met groen dak en parkeerplaatsen omgeven door bomen.
In Graft ziet woningcorporatie Woonwaard plek voor woonzorgappartementen, maar de buurt vreest het ruimteverlies voor parkeren en de kermis. (illustratie: Woonwaard)

Dat valt ook wethouder Robert te Beest op: “Ik hoor vanavond inwoners die niet willen dat zaken politiek worden, maar ik zie dat inwoners dat zelf met elkaar ook al doen. Er worden problemen aangedragen, maar de discussie ontstaat als het erover gaat hoe het moet worden opgelost. Uiteindelijk gaat de gemeente op zoek naar oplossingen en maakt keuzes. Maar na een lang voortraject wordt dat hele circus vaak om allerlei redenen en belangen niet afgemaakt. Als we steeds om 1 voor 12 zeggen: laten het maar niets doen, dan worden de problemen steeds groter.”

De wethouder denkt dat het aan de politici is om een knoop door te hakken als inwoners er onderling niet uit komen: “Dat is waar de politiek voor bedoeld is, om uiteindelijk een besluit te nemen.”