Het mag niet, maar er is ontheffing voor: de verwerking van 1,3 miljoen kilo vervuild afval in de Boekelermeer. Het afval is afkomstig van Tata Steel en zou ernstig verontreinigd zijn, andere verwerkers wilden er hun vingers niet aan branden. Het Alkmaars verwerkingsbedrijf Sortiva is bereid om het puin over te nemen, maar daar is veel kritiek op. “Dit is niet goed voor de Boekelermeer.”
Alkmaar Centraal sprak over de kwestie met onder meer fractievoorzitter John van der Rhee van VVD Alkmaar. Zijn fractie zal vragen gaan stellen over het onderwerp. “We willen weten of de gemeente überhaupt betrokken is geweest bij deze beslissing”, legt Van der Rhee uit. “De kans is groot dat dat niet zo is.”
Ook BAS reageerde direct op onze vragen over het vervuilde afval dat mogelijk naar Alkmaar komt. “Wij hebben technische vragen gesteld”, legt Ben Bijl uit. “Wat zijn de gevolgen voor het personeel en de stortplaats Boekelermeer als hier zwaar verontreinigd puin is opgeslagen? En wat wordt er verstaan onder een concept-ontheffing?” (tekst gaat door onder de afbeelding)
Want het is een ontheffing die de afvalstort mogelijk maakt. De Omgevingsdienst is het overheidsorgaan dat in gevallen als deze toeziet op de handhaving van de wet. In dit geval zou de Omgevingsdienst een ‘ontheffing’ geven: ook al mag het afval eigenlijk niet in Alkmaar verwerkt worden, het kan tóch, omdat een uitzondering wordt gemaakt. “Het is vullis”, zegt Van der Rhee kernachtig. “Dit gaat tegen de wet in. Het is vervuild, het is zwaar.” Want het afval bestaat uit delen van een oude hoogoven die wordt afgebroken. En daar zijn behoorlijk wat giftige stoffen in aanwezig.
“Er zijn speciale verwerkers voor”, legt Van der Rhee uit. “Echte specialisten. Maar die willen het niet.” En dus leek het er even op dat Tata met het ‘vullis’ zou blijven zitten, totdat Sortiva uit Alkmaar zich meldde. Een kleinere partij, weet Van der Rhee. Voor deze Alkmaarse onderneming is het toch een behoorlijke opdracht en de VVD is traditioneel de ondernemerspartij. “Zeker, maar dit is niet goed voor de Boekelermeer, denk ik. Daar zitten heel mooie bedrijven. Je moet niet willen dat zo’n terrein te boek komt te staan als een plek met besmet afval.” (tekst gaat door onder de afbeelding)
En dus komen er na de vragen van BAS ook vragen van de VVD. “Dit gaat puur van ons uit”, vertelt Van der Rhee. “Maar ik verwacht wel dat andere partijen in de raad ook kritisch zijn.” En dat klopt, want desgevraagd blijkt ook Ronald van Veen van de ChristenUnie niet blij met het plan: “Wij zijn zéér verbaasd”, zegt Van Veen. “Hoe schadelijk is dit zwaar vervuild afval wel niet voor onze inwoners?” Er is dus zeker steun voor de vragen die zijn gesteld. Volgens Van der Rhee is het niet ondenkbaar dat de raad unaniem tégen de afvalverwerking in de Boekelermeer gaat zijn: “Over zulke belangrijke zaken moet je het met elkaar eens zijn.” (artikelfoto: NH Nieuws / Dennis Mantz)