Een groot huis opsplitsen in meerdere kleinere huizen. Dat zou een oplossing kunnen zijn tegen de woningnood. En aan grote huizen is in Bergen om te beginnen geen gebrek. De gemeente maakte daarom in 2021 het splitsen van huizen gratis, in de hoop zo veel extra woningen te creëren. Maar de praktijk is anders. “Er zijn veel te veel hindernissen voor burgers.”
Dat zegt expert Kay Hollanders in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Sinds het opsplitsen van woningen gratis is, blijkt er een lichte stijging te zien in het aantal gesplitste huizen, maar lang niet zo veel als de wethouder verwachtte. De besparing van duizenden euro’s neemt weliswaar een drempel weg, maar er zijn andere obstakels.
Bergen heeft niet alleen grote huizen, het is bovendien de meest vergrijsde gemeente van Nederland. En juist de senioren in het dorp wonen vaak nog in die grote woningen met meerdere verdiepingen, weet Hollanders. Hij is expert van Platform 31 en kent de problematiek. Een benedenwoning of appartement zou volgens hem voor deze groep geschikter zijn, maar die zijn lastig te vinden voor senioren; op deze manier blijven deze grote woningen ‘bezet’, en komen er weinig huizen vrij voor starters en gezinnen.
En de gratis vergunning voor woningsplitsing betekent nog dat niet dat het splitsen van woningen helemáál kosteloos is. Zo maken bewoners ook notaris- en verbouwingskosten. “De notariskosten vallen tussen de twee- en drieduizend euro. De verbouwingskosten die daar bovenop komen liggen hoger, tussen de 70.000 en 230.000 euro”, vertelt Hollanders. “De regeling is alleen een succes als je daarbovenop ook op andere manieren het splitsen van een woning stimuleert.”
Angeline Croonen, makelaar bij Croon Makelaars in Bergen, is één van de weinige makelaars die ervaring heeft met het splitsen in haar dorp. Zij heeft één splitsing meegemaakt. “Het gratis maken van de vergunning maakt het absoluut niet makkelijker om de aanvraag goedgekeurd te krijgen”, legt ze uit. Want daar komt veel meer bij kijken dan alleen de vergunning.
In veel gevallen loopt het stuk op de parkeerplekken, merkt Croonen. Voor ieder appartement moeten er voldoende plekken zijn en die norm wordt streng gehandhaafd.
Hollanders: “Juist daar valt nog veel te behalen. De gemeente moet meer doen om dit soort hindernissen weg te nemen, zodat er meer woningen gesplitst kunnen gaan worden.”