De overlast in de Alkmaarse Spoorbuurt en de rest van de binnenstad wordt niet alleen veroorzaakt door daklozen, zeggen VVD-raadslid en bewoner van de Spoorbuurt Tamara Vermeulen en Hil Rabenberg, directeur van de daklozenopvang van dnoDoen. De 24-uursopvang aan de Helderseweg heeft volgens hen een ‘aanzuigende werking’ op anderen.
Deze week lieten meerdere bewoners van de Spoorbuurt weten aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal, dat hun buurt lijdt onder aanhoudende overlast. Daarbij wordt gewezen naar de opvang van dnoDoen aan de Helderseweg. Ook omwonenden van de Noorderkade vertelden Streekstad Centraal vorige week dat ze vermoeden dat veel overlast voor hun deur te maken heeft met die opvanglocatie.
dnoDoen is de organisatie die de 24-uursopvang aan de Helderseweg beheert. Directeur Rabenberg is bekend met de problemen in de wijk en erkent dat een deel van de overlastgevers uit de opvang komen, maar ziet ook mensen die hij niet kent. “Die groep overlastgevers wordt steeds maar groter, ze zoeken elkaar ook op”, stelt hij tegenover mediapartner NH. (tekst gaat verder onder de foto)

“Op de opvang heb je een kern van mensen die overlast geven en voor ons ook lastig zijn. Bij die groep voegen zich overdag meer mensen, die bij ons helemaal niet bekend zijn. Dat zijn voor een deel helemaal geen daklozen, maar die veroorzaken wel overlast”, zegt Rabenberg.
Tamara Vermeulen, raadslid van de Alkmaarse VVD en zelf bewoner van de Spoorbuurt bevestigt dat tegenover NH. Volgens het raadslid zitten er ook hangjongeren, uitgaanspubliek en werklozen tussen die wel een huis hebben, maar op straat hangen. “Ze vinden het heel gezellig om met elkaar een biertje te drinken en dat loopt regelmatig uit de hand.” (tekst gaat verder onder de foto)

Vermeulen noemt het straattuig. “Daar moeten we keihard tegen optreden. We moeten harder straffen: sneller oppakken en langer vastzetten.”
Rabenberg vindt het erg vervelend voor de Spoorbuurt dat de bewoners zoveel overlast ervaren. “Ik snap heel goed dat de omwonenden hier niet blij mee zijn. Wij natuurlijk ook niet, ik vind ook dat dit moet stoppen. Maar wij zijn niet van de politie of handhaving, die taak ligt niet bij ons.”
De politie zei eerder op de hoogte te zijn van de overlast, maar niet de capaciteit te hebben om op elke melding af te gaan. De gemeente wil nu niet inhoudelijk reageren, omdat er raadsvragen zijn gesteld over de problemen.