Een inloopavond om de zorgen aan te horen van bewoners van de Alkmaarse Spoorbuurt werd woensdag drukbezocht. De inloop werd georganiseerd na aanhoudende klachten over dak- en thuislozen die overlast bezorgen. Tientallen buurtbewoners kwamen er op af. Buurtbewoners mochten ook oplossingen voorstellen, maar niemand bleek te beschikken over het ei van Columbus.
De tientallen buurtbewoners die kwamen opdagen gingen in gesprek met medewerkers van de gemeente, handhaving en zorgverleners. Ze vertelden over dagelijkse overlast van drugsgebruik, vandalisme, diefstal en bedreigingen. Dat zou zijn begonnen na de na de uitbreiding van de opvang aan de Helderseweg met een nachtopvang voor dak- en thuislozen van dnoDoen. Vorige week kwam burgemeester Anja Schouten al met een aantal maatregelen.
De noodklok werd twee weken geleden geluid door Lotte Smit. De 42-jarige alleenstaande moeder deed haar verhaal bij NH. Woensdagavond kwam zij ook naar het stadhuis met haar 2-jarige zoontje. “Ik dacht dat ik de enige was die zoveel overlast ervaart, maar moet je nu eens kijken”, verzucht Lotte tegen de verslaggever van NH, mediapartner van Streekstad Centraal. (tekst gaat verder onder de foto)

Nagenoeg de hele wijk blijkt gebukt te gaan onder de overlast. Menno van Beek woont nu ruim acht jaar in de Spoorbuurt. Hij ziet het met de dag erger worden. “Ze handhaven niet”, stelt Menno. “Ze mogen vrij gebruiken in het Bolwerk (naastgelegen park, red.) en komen daarna overlast veroorzaken in onze wijk. Er is zelfs een vrouw bij die kinderen bedreigt. Dit soort mensen hoort niet thuis”, besluit hij.
Andere buurtbewoners vertellen dat ze dagelijks een bootje zien langsvaren dat drugs aflevert bij de dak- en thuislozen. “Dat zien de medewerkers van dnoDoen toch ook, waarom wordt er niet ingegrepen?” (tekst gaat verder onder de foto)

De gemeente en politie erkennen de problemen. Wijkagent Thijs Rovers legt aan de buurtbewoners uit dat het een problematiek is die lastig is op te lossen door de politie. “Als we in het Bolwerk flink gaan handhaven op bijvoorbeeld drugsgebruik dan verplaatsen ze zich juist naar het centrum of de Spoorbuurt”, zegt de wijkagent.
Buurtbewoners zijn zich bewust van het zogenaamde waterbed-effect van handhaving. Karina uit de Spoorbuurt pleit voor een gebruikersruimte op het water die iedere maand een stukje opschuift langs het kanaal. “Deze mensen moeten ook een plek hebben en dan heeft niet één wijk alle overlast”, vertelt Karina.
Voor nu zijn de buurtbewoners vooral pissig. Ze hopen op verbetering. “Hoe nu verder”, vraagt Lotte zich af. “Wat kunnen we nu terugverwachten en hoe snel?” Woensdagavond wordt dat nog niet duidelijk. “Ze willen ons vooral het gevoel geven dat ze luisteren, maar voorlopig lost dat niets op”, concludeert Lotte. (Hoofdfoto: NH Media)