Brandstichting of toch niet? Geen tips en weinig bewijs bemoeilijken onderzoek naar autobranden

Ondanks een getuigenoproep heeft de politie nog geen enkele tip binnengekregen over de auto die is uitgebrand in Heerhugowaard. De brand gebeurde zaterdagavond op het Waardse Raadhuisplein. Het vermoeden bestaat dat het om brandstichting gaat, maar veel is niet duidelijk. Eigenlijk net zoals bij alle andere autobranden in Heerhugowaard.

“We missen nog belangrijke informatie”, vertelt politiewoordvoerder Roderick de Veen aan Dijk en Waard Centraal. Het is misschien wel een van de grootste angsten van de hedendaagse autobezitter. Je vierwieler staat in de fik en kan als verloren beschouwd worden. Het gebeurde zaterdagavond op het Raadhuisplein in Heerhugowaard. De vlammen waren in de wijde omgeving te zien, maar een oorzaak is nog niet gevonden. “Pas dan kunnen we de vraag beantwoorden of opzet in het spel is.”

En zo zijn er de afgelopen tijd al meer autobranden geweest waar de oorzaak nooit duidelijk van is geworden. Neem bijvoorbeeld de hevige brand begin dit jaar op de Constantijn Huygensstraat. In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 januari wordt brand ontdekt op de parkeerplaats in de Schrijverswijk. De schade is groot: drie auto’s gaan verloren. De oorzaak is onduidelijk, brandstichting kan niet worden uitgesloten.

Tekst gaat verder onder de foto.

De brand is waarschijnlijk bij de middelste auto ontstaan en vervolgens overgeslagen. (Foto: Inter Visual Studio)

De Dijk en Waardse politiek ziet het aantal autobranden met lede ogen aan. Met enige regelmaat wordt over de branden gesproken tijdens politieke avonden. Senioren Dijk en Waard (SDW) stelde begin dit jaar al vragen over de branden. De partij wilde van het college weten of er maatregelen worden genomen om meer van dit soort branden te voorkomen. “Of loopt elke inwoner zomaar het risico dat zijn of haar auto door brandstichting total loss verklaard kan worden?”, vroeg de fractie zich openlijk af. Maar zo stelde het college van burgemeester en wethouders destijds: er worden geen extra maatregelen getroffen. “Hier is nog geen aanleiding toe. De politie heeft niet de indruk dat deze branden enig verband hebben met elkaar.”

Maar ook dat is eigenlijk gissen. Want daders van een autobrand worden relatief zelden opgepakt. Volgens criminoloog Jasper van der Kemp is dat geen verrassing. “De meeste sporen zijn na een autobrand vernietigd”, vertelde hij eerder op NPO Radio 1. “Je zou het echt van een bijna heterdaad situatie moeten hebben.” Maar ondanks de geringe pakkans geven politie en justitie niet op. Ook niet in het geval van de autobranden op het Raadhuisplein. “Graag roepen we mensen nogmaals op om te melden wat ze weten”, benadrukt De Veen. De politie is bereikbaar via het telefoonnummer 0900-8844 of via de website politie.nl.