Een motie van wantrouwen kreeg hij, burgemeester Voskuil. Maar toch betekent dat niet dat hij nu ook echt ontslagen is. De gemeenteraad moet daarvoor ondubbelzinnig uitspreken dat de verhoudingen met de burgemeester onherstelbaar zijn verstoord. En daarna volgt ook nog een bedenktijd, om overhaaste beslissingen te voorkomen.
Dat komt naar voren uit een toelichting van de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk aan Streekstad Centraal. Dat burgemeester Lars Voskuil zijn taken op het gebied van openbare orde en veiligheid, politie en brandweer niet heeft neergelegd of moet neerleggen is volgens Van Dijk niet bijzonder. Hij is immers nog ‘gewoon’ in functie. Diverse andere taken heeft de burgemeester al wel neergelegd.
Een week geleden kreeg de Bergense burgemeester een motie van wantrouwen van de raad. En nog unaniem ook. Maar dat is niet genoeg, stelt de Commissaris van de Koning. (tekst gaat door onder de foto)
Al eerder was duidelijk dat de ontslagprocedure van Lars Voskuil nog wel even kon duren. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk legt in de toelichting uit hoe een en ander in zijn werk gaat.
De wet stelt eisen aan een raadsbesluit als dit, zegt Van Dijk. Wel bestaan hierover verschillende opvattingen. Het opzeggen van vertrouwen van een burgemeester door een gemeenteraad komt zelfs zó weinig voor, dat niet iedereen het erover eens is over hoe de wet en een motie van wantrouwen moet worden uitgelegd.
Van Dijk heeft de Bergense raad uitgenodigd om zelf te horen of er sprake is van een onherstelbaar verstoorde bestuurlijke verhouding. Van Dijk betwist dat de politieke weg die de gemeenteraad heeft bewandeld de juiste is. En dan niet alleen nu, maar ook tijdens en na de hoorzittingen en de bespreking van het onderzoeksrapport over wethouder Valkering.
De Commissaris van de Koning lijkt te vinden dat de vertrouwenskwestie in Bergen toch eerst achter de schermen had moeten worden aangekaart. De opvattingen daarover kunnen volgende week vrijdag nog wel eens botsen. Dan is een raadsdelegatie uitgenodigd op het Provinciehuis in Haarlem.