Dag kiosk, hallo zonnepanelen: station Heiloo kan weer een tijdje mee

Een overdekt spoorwegperron in Nederland met een gele elektrische trein en een NS-kaartautomaat. Het houten plafond en de open omgeving zijn zichtbaar, met een wachtruimte in het midden van het perron.

De kiosk is weg en het toilet komt ook niet meer terug. Wat ervoor in de plaats is gekomen, is een nieuwe perronkap met drie lichtkoepels en nieuwe bestrating op het perron met het bekende stationsmeubilair voor de reiziger die op de trein wacht. Niet te comfortabel, want dat trekt alleen maar onguur volk aan dat een plek zoekt om te slapen. 

Afgelopen weekend reden er geen treinen, zodat de aannemer samen met Prorail de perronkap kon plaatsen die de afgelopen weken was gebouwd op het parkeerterrein van het station. Veel treinreizigers zagen maandag voor het eerst het resultaat. De reacties waren overwegend positief. (tekst gaat verder onder de foto)

Station Heiloo zoals de treinreizigers het al bijna 50 jaar gewend waren. (foto: Streekstad Centraal)

Het oude station dateerde uit 1978. Het station moest destijds worden vernieuwd door een sterke toename van het aantal reizigers. Alle voorzieningen werden door de stationsarchitect van de NS, Cees Douma (1933-2023) geconcentreerd op het eilandperron. Behalve een sober plaatskaartenkantoor waren dat een wachtruimte en diverse dienstruimten van de Nederlandse Spoorwegen, onder een 85 meter lange perronkap.

Na het sluiten van het plaatskaartenkantoor kwam er een kiosk voor terug. Daar konden de reizigers nog steeds beschut op hun trein wachten. (tekst gaat verder onder de foto)

Constructiewerkzaamheden aan een station, waar arbeiders in oranje kleding bezig zijn met het plaatsen van een metalen overkapping met behulp van hijskranen boven een perron.
Het hele weekend konden er geen treinen rijden tussen Alkmaar en Uitgeest omdat de perronkap bij Heiloo geplaatst werd. (foto: Streekstad Centraal)

Dat is nu voorgoed verleden tijd. Uit sociale veiligheid wil Prorail zoveel mogelijk openheid en ruimtelijkheid op de perrons. De verlichting moet bijdragen aan een veilig gevoel bij de reiziger. Wie een versnapering wil kopen voor onderweg, kan daarvoor naar een winkel in het winkelcentrum. Kaartverkoop gaat al jaren via automaten of online. Op de perronkap wekken zonnepanelen daarvoor de elektriciteit op.

Wat nog wel aan de jaren zeventig doet denken, is het nieuwe schrootjesplafond onder de 90 meter lange perronkap. In die crisisjaren moest alles sober en goedkoop, wat station Heiloo bijna vijftig jaar met zich heeft meegedragen. De uitstraling van dit station is vanaf nu iets lichtvoetiger en vrolijker. (tekst gaat verder onder de foto)

Overdekte wandelpassage met houten plafond en metalen constructie, waar enkele mensen lopen; aan de rechterkant staan een glazen gebouw en groene struiken.
Verlichting en lichtkappen in de perronkap moeten bijdragen aan een gevoel van sociale veiligheid bij de reiziger. (foto: Streekstad Centraal)

Om het helemaal af te maken, is nog een laatste afsluiting nodig van het station en het treinverkeer in een weekend. Eind september moet het werk dan helemaal gereed zijn.